Від промислових конопель до коноплярської промисловості

17 квітня 2023, 07:00 2936
Микола Шкурко

Окупація півдня України й закриття портів актуалізували пошук альтернатив кукурудзі, пшениці, соняшнику та сої як наймасовіших у морських перевезеннях. У зв’язку з цим повертається інтерес до альтернативних культур, у тому числі й до конопель.

Стрімке зацікавлення аграріїв у вирощуванні конопель зумовило потребу створення кластерів для поглибленої переробки коноплярської сировини. Таким чином, склалися передумови та є нагальною потреба в законодавчому стимулюванні розвитку галузі промислового коноплярства. 

За орієнтир може слугувати законодавча база й досвід її використання провідних країн світу з функціонуванням коноплярської промисловості, зокрема США та Франції. Законодавство цих країн розмежовує промислові коноплі, які використовують для отримання різноманітної технічної й продовольчої продукції, та наркотичні коноплі, які використовують на інші, переважно медичні цілі.

В Україні це залишається каменем спотикання, подолати який покликана Державна цільова програма розвитку технічного коноплярства на період до 2025 року. Нині триває громадське обговорення її концепції.

Поява цього документа стала можливою завдяки співпраці Сумської ОДА, Інституту луб’яних культур (м. Глухів Шосткинського району), Інституту сільського господарства Північного Сходу (с. Сад Сумського району), профільних асоціацій, окремих агровиробників і переробників. 

Насамперед потрібно внести термінологічне уточнення до назви програми, а саме термін «технічне коноплярство» замінити на «промислове коноплярство» відповідно до рекомендації Інституту луб’яних культур. У зв’язку з цим вбачається за доцільне розроблення законопроєкту «Про промислове коноплярство».

У ньому передбачатиметься впровадження на законодавчому рівні державного нагляду (контролю) за діяльністю в сфері промислових конопель з боку Міністерства аграрної політики та продовольства України. Зміст законопроєкту має охоплювати комплекс питань від умов культивування промислових конопель до координації галузі промислового коноплярства з боку саморегулюючої організації. Такою може стати в перспективі Громадська спілка «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» як єдине громадське об’єднання в галузі коноплярства.

Профільні асоціації, кластерні об’єднання, науково-дослідні установи формуватимуть запит коноплярської промисловості, будуть ініціаторами законодавчих змін, створюватимуть правила корпоративної поведінки в галузі та вибудовуватимуть міжгалузеву гармонізацію, аби уникнути дискримінації та недобросовісної міжгалузевої конкуренції, представлятимуть потреби галузі перед органами влади.

Насамперед слід передбачити встановлення державного замовлення на продукцію коноплярства, а саме в майбутній Державній програмі «Здорова нація» має бути місце для продуктів коноплярства. У цьому аспекті коноплярство має значні перспективи як джерело постачання не просто здорових харчів, одягу, дешевих і екологічних будівельних матеріалів, а ще й як цілий пласт самобутньої культури, що дає поштовх індустрії туризму й здорового способу життя.

Микола Шкурко, заступник генерального директора ТОВ ПВКФ «Сяйво», член Ради директорів Громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.