Коноплі з України, а переробка — в Іспанії. Історія релокації українського стартапу

25 березня 2023, 05:50 6034

Український стартап S.Lab з 2020 року займається виготовленням екологічного посуду, декору, будматеріалів та меблів з міцелію грибів та конопель. Також на виробництві використовують стебла пшениці, залишки хвої, лушпиння гречки. Цей матеріал є екологічним, адже розкладається у ґрунті буквально за місяць-півтора та може повністю замінити пластик.

Виробництво знаходилось у Київській області. Подружжя Юлії Бялецької та Євгена Томіліна, як і всі українці, 24 лютого 2022 року прокинулось від вибухів, тож швидко прийняли рішення їхати, залишивши все. 

Юлія Бялецька

У той момент, звичайно, ми не думали про збереження S.Lab, адже була ціль вижити та врятувати дітей. Уже опинившись на території Євросоюзу та упевнившись, що вся команда в безпеці, ми почали будувати плани на майбутнє. 

Обладнання, як і 90% клієнтів, залишилися в Україні. Подружжя розуміло, що для розвитку та функціонування S.Lab потрібно релокувати виробництво і займатись виходом на нові ринки.

«Проаналізувавши багато факторів, такі як середньорічна температура, доступ до сировини, оподаткування, вартість життя, ми обрали для релокації Іспанію. Країна є сільськогосподарською та входить до топ-3 виробників технічних конопель, також має великий ринок збуту для пакування і знаходиться близько до Франції, яка є одним із наших ключових ринків збуту», — зазначає Юлія Бялецька.

З моменту релокації подружжя вклало максимальну кількість ресурсів у ефективність технології, і наразі будують автоматизовану лінію виробництва, яку потім можна буде дублювати в інших країнах. 

«Вже багато українських клієнтів повернулись до нас, до того ж напрацьовуємо нові партнерства з великими компаніями, тому плануємо найближчим часом будувати автоматизоване виробництво й в Україні. Зараз наш фокус на виготовленні пакування, адже саме тут бачимо найбільший позитивний вплив на екологію, замінюючи пластикове та пінопластове пакування на екологічно безпечну альтернативу. Ми використовуємо лише 2 компоненти, тому після використання упаковку потрібно лише зламати, і вона на 100% розкладеться у ґрунті за 30 днів», — додає підприємиця.

В Україні залишився налагоджений канал отримання сировини з одним із найкрупніших переробників технічних конопель. Та зараз для виробництва у Іспанії стартап використовує місцеву сировину і продовжує шукати постачальників у ЄС.

«Наступний етап масштабування — це оптимізація виробництва до розміру 40-футового контейнеру, що буде слугувати мінівиробництвом. Такі контейнери можна буде ставити у будь-якій точці світу і виробляти пакування на місці, не витрачаючи часу на доставку. Таким чином, плануємо створити мережу з виробництва пакування по всьому світу», — резюмує Юлія Бялецька.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua