На вітчизняному ринку фермер може заробити більше, ніж за кордоном

28 вересня 2024, 06:27 1184

Салатне господарство у селі Велика Димерка, що під Києвом, відновило виробничі потужності й за обсягами продукції майже досягло довоєнних показників.

Про це AgroPortal.ua розповів власник підприємства ТОВ «Фреш Гарден» Роман Пасічник.

«У 2021 році суто під салат Айсберг було відведено 25 га, а цьогоріч висіяли 20 га. Це 80% від довоєнних посівів. Але у співвідношенні на одну людину виробляємо навіть більше, адже зменшилася кількість споживачів», — пояснив він. 

Попит відновлюється переважно на якісну продукцію, продовжує Роман Пасічник. 

propData.content.image
Роман Пасічник, власник підприємства ТОВ «Фреш Гарден»

Попри війну, в супермаркетах вимоги до продукції та фермерів лише зростають. Тому що є досвід Європи: закупівельники постійно бувають за кордоном і орієнтуються на тамтешній рівень. Від українських виробників чекають системності та стабільності. Якщо серйозно налаштувати свій бізнес, а для цього потрібно побудувати ланцюг від поля до доробки, пакування, холодної логістики, то маркети готові збільшувати обсяги закупівель, тим самим зменшуючи імпорт. Тож фермер може заробляти в Україні більше, ніж на експорті.

Наразі в господарстві вирощують лише два сорти качанних салатів: Айсберг та Ромен. «Воєнний час, і ми лише запускаємося, не хотілося розпорошуватися. До того ж для листових салатів потрібні більші капіталовкладення, адже вони потребують глибшої доробки, зокрема миття, тож потрібні й більші складські приміщення. Склади, що були до війни, зараз не працюють. Ми вимушені відбудовувати все з нуля. Місцевий фермер дав нам карт-бланш — віддав площу в оренду, приміщення та інфраструктуру», — пояснив Роман Пасічник. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua