Мобілізація: правила бронювання працівників для агропідприємств

29 травня 2024, 07:00 3139
Валерія Гудій

Одним із ключових питань для роботи агропідприємств є бронювання працівників в умовах мобілізації, браку робочої сили та еміграції працівників до інших країн. На практиці нерідко зустрічаються випадки відмови державних органів у бронюванні не через обмеження прав, а через неякісно підготовлені та подані документи.

Як має відбуватись бронювання працівників агропідприємств, та чи є законні шляхи збереження працівників на робочих місцях?

Оновлений порядок бронювання працівників: що змінилося?

17 травня 2024 року набули чинності зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України №76 від 27.01.2023 року. 

  1. По-перше, в питанні бронювання є важливим суб’єктний склад заявника. Не кожне підприємство має право забронювати працівників, адже лише причетність виду діяльності до агробізнесу подібних прав не надає.
  2. По-друге, підприємство не може забронювати всіх військовозобов’язаних працівників, а має обмежитись лише 50% військовозобов’язаних за умови відповідності всім критеріям та відсутності обмежень на бронювання за їх військовою спеціальністю. 

Згідно з положеннями статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України №76 від 27.01.2023 р., до бронювання на період мобілізації та на воєнний час можуть пропонуватись військовозобов’язані працівники наступних підприємств:

  • яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • що здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних сил, інших військових формувань;
  • які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Як підприємству отримати статус критично важливого для бронювання працівників?

Для отримання статусу критично важливого агропідприємству потрібно відповідати трьом і більше критеріям, які встановлює Порядок та критерії, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. №76. Серед них:

  1. Загальна сума сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, та сума сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку за той самий період.
  2. Сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн євро.
  3. Підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави відповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. №83.
  4. Підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади.
  5. Відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  6. Розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал не менший від розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 року.
  7. Підприємство є резидентом Дія.City.
До прикладу, агропідприємство, яке (1) має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади та (2) не має заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а (3) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал не менший від розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 (наприклад, по Київській області — 15 566 грн., Дніпропетровській — 14 456 грн., Житомирській — 12 741 грн.) може претендувати на отримання статусу критично важливого підприємства, а отже і бронювати працівників. 

Якими є критерії визначення підприємств, які мають важливе значення для економіки в галузі сільського господарства?

Окремий наказ Мінагрополітики №223 від 21.02.2023 р., до якого періодично вносяться зміни, встановлює критерії, за якими визначають підприємства, які мають важливе значення в галузі сільського господарства в особливий період. Нижче наведені актуальні на сьогоднішній день критерії.

Критерій 1:

  • здійснення оброблень угідь сільськогосподарського призначення на площі не менше 500 га для провадження сільськогосподарської діяльності, або
  • середня кількість застрахованих осіб-працівників не менше 20 осіб, або 
  • постачання насіння овочевих та/або польових культур і представлення та діяльність в інтересах суб’єкта прав інтелектуальної власності на сорт рослин (далі — суб’єкт прав) по більш ніж 100 сортах рослин у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, постачання насіння овочевих та/або польових культур та обсяги ввезення такого насіння в Україну за річний період з 01 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року на більш ніж 30 млн грн, або
  • перебування у сфері управління Мінагрополітики чи управління корпоративними правами держави у статутних капіталах, яких здійснює Мінагрополітики.

Критерій 2:

  • провадження діяльності з виробництва, переробки та збуту (експорту) сільськогосподарської продукції, основним видом діяльності (станом на 01 червня 2023 року) згідно кодів класифікації видів економічної діяльності (КВЕД), визначених Мінагрополітики, або
  • провадження діяльності з виробництва та/або постачання засобів захисту рослин (пестицидів), насіння та/або садивного матеріалу, ветеринарних препаратів, добрив, сільськогосподарської техніки, устаткування, обладнання і запасних частин до них, основним видом діяльності (станом на 01 червня 2023 року) за визначеним Мінагрополітики КВЕД, або
  • провадження діяльності із забезпечення виробничо-технологічних процесів з приймання, очищення, сушіння, зберігання, переробки зерна, олійних та зернобобових культур, продуктів їх доробки, основним видом діяльності (станом на 01 червня 2023 року) за визначеним Мінагрополітики КВЕД, або
  • провадження діяльності з виробництва та реалізації харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, основним видом діяльності (станом на 01 червня 2023 року) за визначеним Мінагрополітики КВЕД, або
  • провадження рибогосподарської діяльності основним видом діяльності (станом на 01 червня 2023 року) за визначеним Мінагрополітики КВЕД, або
  • здійснення науково-технічної діяльності щодо створення умов для підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва і рівня продовольчої безпеки України, основним видом діяльності (станом на 01 червня 2023 року) за визначеним Мінагрополітики КВЕД, або
  • здійснення діяльності з надання часткових гарантій за кредитними зобов’язаннями суб’єктів малого і середнього підприємництва, що провадять діяльність у галузі сільського господарства, основним видом діяльності (станом на 01 червня 2023 року) за визначеним Мінагрополітики КВЕД.

Підставою для прийняття Мінагрополітики рішення про визначення підприємства, яке має важливе значення в галузі сільського господарства національної економіки в особливий період, є відповідність двом критеріям, зазначеним вище. 

Якщо діяльність підприємства відповідає двом критеріям, то за відсутності заборгованості зі сплати ЄСВ та за умови, що розмір середньої зарплати у працівників такого підприємства не буде меншим за розмір середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 року, агропідприємство отримає статус критичного важливого підприємства та може подати заявку на бронювання працівників. 

Процедура бронювання військовозобов’язаних: що потрібно знати?

Доречно відзначити, що сама процедура бронювання військовозобов’язаних не змінилась. На сьогоднішній день бронювання здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, погодженими Міноборони відповідно до порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України №76 від 27.01.2023 р.

При цьому, з 18.05.2024 р. на виконання п. 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 р. №560, підприємства зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. 

Підприємство, яке забронювало працівників, повинно подати до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки:

  • клопотання керівника підприємства щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України; 
  • витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

Даних документів буде достатньо для оформлення відстрочки військовозобов’язаному і, відповідно до вимог згаданого вище порядку, особисте звернення працівника до центру комплектування з відповідною заявою про надання відстрочки з підстав бронювання за підприємством не вимагається. 

Валерія Гудій, адвокат, партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.