Що нового для агропідприємств у процесі бронювання працівників

23 травня 2024, 06:51 3364
Карина Підмурняк

У зв'язку з тим, що наразі ми бачимо досить інтенсивний вектор у зміні та оновленні законодавства щодо військового обліку та бронювання працівників, з'являється певна кількість логічних запитань стосовно того, як це все ж таки вплине на функціонування бізнесу. Багато компаній вже налагодили роботу із ведення військового обліку та реалізації процедури бронювання.

Насправді, незважаючи на прийняття великої кількості нормативно-правових актів, якщо розглядати внесені зміни через призму роботи агропідприємств — суттєвих оновлень процедури бронювання фактично не відбулось. 

Насамперед варто зазначити, що з 10.05.2024 року погодження списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, їх розгляд щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань здійснюється Міноборони. 

Відтак прийняття рішень Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних здійснюватиметься винятково за результатами перевірки списків щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони. Нагадаємо, що раніше таку функцію здійснював Генштаб. Глобально для агропідприємств нічого не змінилось, оскільки їм, як і раніше, пакет документів на бронювання слід подавати до Мінагрополітики. 

Водночас слід звернути увагу, що відтепер підприємству після отримання наказу Мінекономіки про бронювання працівників слід поставити заброньованих осіб на спеціальний облік. Зробити це можна шляхом подання клопотання керівника підприємства щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. До відповідного клопотання слід додати витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних працівників. Зверніть увагу, що ці документи подаються до відповідного ТЦК, на території відповідальності якого розміщується агропідприємство.  

Тож під час реалізації процедури бронювання необхідно пам'ятати, що тепер, навіть за наявності наказу Мінекономіки про бронювання працівників, за умови непоставлення їх на спеціальний облік, останні можуть бути мобілізовані. 

Карина Підмурняк, юрист юридичної компанії EVERLEGAL 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.