Часниківництво не гарантує мільйонних прибутків, або Чому аграрії розчаровуються в культурі

27 жовтня 2023, 07:00 2988
Юліанна Мусса

Закупівельна ціна на часник сьогодні в Україні становить 1,5-1,8 $/кг, але не завжди спостерігалися такі високі ціни. Ринок Китаю один раз на 4 роки обвалює їх, і деякі українські фермери потерпають від таких дій і залишають бізнес.

Цінова політика на часник залежить від світових цін. Головними країнами вирощування цієї культури є Китай, Мексика, Іспанія, США, Єгипет, Пакистан, а також частково Узбекистан і Казахстан. Але головний гравець — Китай. І від нього залежала ціна на часник декілька останніх років. 

Якщо цього року спостерігалося підвищення ціни на часник, то наступного вона може впасти 

Ідентично, як був неврожай цибулі минулого року, так сталося з урожаєм цього сезону з часником. Але ніхто не може прогнозувати ціну на часник наступного року. Тільки міжнародна ціна світового ринку. Тому не можна гарантувати, що на часнику ви заробите мільйон. 

Аграрії, як правило, залишають бізнес з двох причин: 

  • очікували на високу рентабельність, якої не було;
  • не навчилися вирощувати часник, збирають з урожайністю 4-5 т/га, а повинна бути 10-12 т/га. 

Не кожен агроном може вирощувати часник, це складна культура. Його не можна порівнювати ні з зерновими, ні з овочевими. Часник не може замінити ту чи іншу агрокультуру. Для його вирощування потрібно задіяти багато людського ресурсу, це обов’язкова складова.

І неважливо, яка країна вирощування, людський ресурс потрібен на декількох етапах. Звісно, можна застосовувати техніку, але без досвіду в агрономічних питаннях підприємство може стикнутися з різноманітними проблемами. Особисто знаю підприємство, яке використовує техніку близько на $2,5 млн, так і не навчившись вирощувати часник. Нині продають техніку.

Часник — дорога агрокультура 

Саме український часник за часткою сухих речовин та смаковими якостями переважає іноземний. 

Спеціалістів, які дійсно знають, як вирощувати часник від посадкового матеріалу і до копання, дуже мало. Але є багато компаній, які заявляють про свій професіоналізм, не досягши успіхів у власних господарствах. У деяких із них навіть господарств немає, весь бізнес просто в інтернеті. 

«Інтернет-спеціалістів», як виявилось, дуже багато, а от справжніх фахівців сьогодні в Україні можна перелічити поіменно. Я хочу назвати їхні імена для всіх, хто зацікавлений в успіху свого часникового бізнесу. Наразі ми маємо найкращих спеціалістів-агрономів, включаючи Івана Захаренка, Юрія Констянтинова та Віталія Констянтинова, Зиновія Сича, Людмилу Попову. Це ті фахівці, які присвятили себе аналітиці та вирощуванню цього продукту.

До речі, Іван Захаренко виїхав з окупації та продовжує свою справу, працює в інших регіонах України, веде декілька господарств. 

Імпортний насіннєвий матеріал не є пріоритетом 

Хочу відразу порадити фермерам, які планують вирощувати часник, поїхати на поле і подивитися, як вирощує часник саме той виробник, який хоче продати вам посадковий матеріал. 

Важлива ремарка: сьогодні для вирощування в Україні найкращими є районовані національні вітчизняні сорти. 

На сьогодні є 12 сортів часнику, зареєстрованих на території України, але лідером за якістю є запорізький озимий сорт Любаша. Він найстійкіший — витримує різні температури та зміни клімату. 

Озимі сорти всі є однорядними. А дворядні — це ранні, ярі сорти. 

Господині сприймають український часник як високоякісний продукт, переробні підприємства надають перевагу саме вітчизняному часнику. Але цінова політика переважає у китайського продукту. Завжди буде присутній часник із різних країн, ми не можемо констатувати факт, що український може замінити імпортний. 

Статистика вирощування часнику в Україні

На сьогодні площі під часником складають 500 га. Вирощують у Дніпропетровській, Черкаській, Київській, Вінницькій, Одеській областях, на Волині та Закарпатті.  

Головними країнами імпорту до України в сезоні-2023 стали: 

  • Китай — 80%, $1600-1700 за тонну; 
  • Єгипет — 18%, $1200-1400 за тонну. 

На китайський часник зараз ціна знижується приблизно на $200-300 за тонну. 

Техніки вирощування часнику

Скажу відверто, що однозубку вирощують здебільшого в Україні. У Європі застосовують метод in vitro. Також вирощування на дворічний цикл повітряної бульбочки — практика, притаманна Україні. 

Асоціація запустила спеціальний сайт-біржу з продажу часнику та посадкового матеріалу, але з початком війни і окупації роботу припинили, та ми обов’язково її поновимо. Всіх охочих фермерів запрошуємо до співпраці на різних індивідуальних умовах. Готові обговорювати та працювати разом. І головна теза: часниківництво — це не золотовидобування, як усі чують, а кропітка та важка праця з багатьма секретами у вирощуванні. 

Юліанна Мусса, президент Асоціації виробників часнику України, представник нідерландської компанії з вирощування часнику та цибулі Gourmet.

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.