Високогірний сир біля підніжжя Карпат: як працює унікальна овеча ферма

02 грудня 2022, 06:45 3716

На овечій фермі «Дубовий Кут» за добу переробляють 224 л молока. Для виробництва 1 кг овечого сиру потрібно 10 л молока, але ближче до осені, коли молоко стає густішим, його потрібно менше. До того ж в овечому молоці можна зварити сир із сироватки (жентиці), вурду (рікотта), не додаючи ферментів.

«Дубовий Кут» знаходиться на Івано-Франківщині посеред гір біля річки. Власники ферми — подружжя Василя та Оксани Лучків — спочатку придбали овець, щоб тримати для себе. Але зараз на фермі вже близько 250 голів — це вівцематки та ярки, баранчики. Вівці французької породи лакон, усі кульчиковані, стоять на обліку в ветлікарні. 

«Мій чоловік прочитав, що вівці — це тварини, яких не можна годувати хімічними сполуками. Коли їхня кількість зросла, створили ферму і назвали її за місцем розташування — Дубовий Кут», — розповіла AgroPortal.ua Оксана Лучків.

За її словами, роботи по господарству вистачає кожен день, тож у помічниках уся родина — дідусі, бабусі, троє дітей. Також є наймані працівники — 4 пастухи. Мають 6 собак-пастухів породи алабай.

До речі, серед овець є 5 кіз, які ведуть стадо за собою, адже ці тварини розумніші за вівцю. Крім того, від них навесні отримують молоко для ягнят.

За словами Оксани Лучків, визначити, який сир корисніший — овечий чи козячий, дуже складно. Проте їхній продукт не має специфічного запаху (завдяки породі). Коза дає за один надій 3 л, а хороша вівця — 800-1000 мл. Овече молоко, як і козяче, безлактозне.

«У нас сир високогірний: вівці випасають лікарські трави, і все передається в молоко. Козячий сир легко знайти — він більш розповсюджений. Є багато видів мішаного, а суто овечого дуже мало», — розповідає господиня.

У дійний сезон на фермі виробляють 9 видів сиру: будз, вурда, маринований, солоний, бринза, копчений, тверді з витримкою від 6 і більше місяців, манчего, пекоріно і мізунський (за власною рецептурою).

Придбати сир можна безпосередньо на фермі, на ярмарках в Івано-Франківську та Долині, у крафтових магазинчиках та через інтернет.

Туристичний сезон на овечій фермі «Дубовий Кут» розпочинається у квітні й триває до перших холодів, цього сезону був до жовтня.

«У нас на території є бойківський сімейний будинок 1912 року, погріб, де витримується твердий сир у природному середовищі. Маємо можливість проживання: кемпінгова зона, 9 двомісних будиночків, 2 сімейні номери, котедж на 8 дорослих осіб», — зазначає Оксана Лучків.

Крім того, на фермі гості можуть замовити екологічні сири, ковбаски та овече масло місцевого виробництва, скуштувати 4 види вина, бойківський глечик, запечену баранину в печі, домашній хліб, вареники з бринзи та місцеві ексклюзивні страви. Також можна порибалити у місцевих ставках, де є форель, амур і короп, а головне — відпочити від міської метушні.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua