Кроляча ферма маркетолога. З чого почати бізнес

30 квітня 2022, 07:00 617

Киянка Наталія Кащенко — успішний маркетолог за освітою з досвідом роботи у ресторанному бізнесі та структурах мобільного зв’язку. 10 років тому вона прийняла кардинальне рішення — переїхала у село та почала займатись розведенням кролів.

«Наш заміський будинок в селі Пришивальня знаходиться за 15 км від Фастова. Коли я тільки туди переїхала та почала обживатись, завела невелике господарство. З’явились 30 курчат, 15 качок, а ближче до зими купили кролів. Отримавши досвід на невеликій кількості поголів'я, вирішила розширити своє господарство. На даний момент утримуємо 250-300 кролів», — розповідає AgroPortal.ua Наталія Кащенко.

За її словами, в нинішніх умовах займатися кролівництвом не зовсім вигідно. Війна суттєво вплинула на логістику по Україні. Відправити замовлення дуже складно, а в деякі регіони взагалі неможливо.

У пріоритеті м’ясні породи: вага дорослого кроля — понад 6 кг

Наталія Кащенко вирощує дві м’ясні породи — Каліфорнійську та Термондську білу. Обидві породи дуже спокійні, неагресивні, ростуть швидко, приводять до 10 кроленят. Вага кроленят у віці 90 днів складає 3-3,5 кг, у дорослому ж віці — 6 кг і більше. Фермерка займається племінним розведенням і має по декілька ліній обох порід. І є проблема з відправкою саме племінних кролів по Україні.

propData.content.image
Наталія Кащенко, власниця кролячої ферми

«Маточне поголів’я кролів перебуває на вулиці за так званою шедовою системою утримання. Клітки триповерхові, в кінці підлоги знаходиться сітка, що полегшує прибирання. Дуже зручно, що всі клітки розташовані в одному місці, зліва і справа, не потрібно бігати по всій території. Також є накриття, тож можна спокійно пересуватись у дощову погоду. У промислові клітки відсажую молодняк»

Особлива увага годівлі та ветеринарії 

Годують своїх підопічних вівсом, ячменем, додаючи трохи пшениці та комбікорму. Входять до складу раціону й качани кукурудзи, суха люцерна, яку сіють на своєму городі. Влітку ж виручають яблука та груші, взимку — гілочки сосни, навесні — обрізані пагони фруктових дерев. Головне — вода у кролів має бути постійно чистою та свіжою.

Щоб кролі не хворіли, Наталія вакцинує їх в обов'язковому порядку. У місячному віці — від вірусної геморагічної хвороби, а коли мине 45 днів — від міксоматозу. Ревакцинація (в 4 місяці) необхідна лише тим, кого залишають на плем'я. Решту в 90 днів забивають на м'ясо.

З чого почати бізнес

За словами Наталії Кащенко, можна купувати одразу дорослих кролів або ж брати молодняк і самостійно виростити. Молодняк коштує від 350 грн за одного кроля, а дорослі — від 600 грн.

Щоб відгодувати кроля до забійної ваги, потрібно 4-4,5 кг комбікорму на кожний кілограм приросту залежно від конверсії самого корму. Тобто в межах 12-13 кг комбікорму. При змішаному годуванні — комбікорм + зернові та сіно — кролі ростуть довше, тому економія примарна, адже відгодовувати потрібно не 3 місяці, а 4-5.

Клітки можна робити самотужки. Тоді собівартість залежитиме від наявних у господарстві матеріалів. Можна купувати готові клітки промислового типу, але під них треба мати приміщення, та й ціна зависока.

Щодо ветеринарії, то тут основні затрати припадають на вакцинацію. Якісні прививки коштують недешево, приблизно 25 грн на кожного кроля. Вакцинувати треба в 30-45 днів, у 100 днів, потім — кожні 6 місяців.

Окрім кролів, Наталія Кащенко також тримає курей породи Брама світла, Юрлівська голосиста та Араукана, а також техаських білих перепілок.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua