Перлина Бахмута — Artwinery. Чим сьогодні живе найбільший виробник ігристого в Україні?

25 червня 2023, 05:50 2896

А ви знали, що за кліматичними умовами Бахмут — це український аналог знаменитої провінції Шампань?Оптимальними умовами для виготовлення шампанського є постійна температура +12-14°С і вологість 88-90%. Такий мікроклімат у штольнях міста Артемівськ (сьогодні — Бахмут), де видобували гіпс.

Artwinery в Бахмуті — єдиний завод в Україні, який виготовляє шампанське за класичним пляшковим методом Шампенуа. Подивитися на цей процес завжди було багато бажаючих — на рік проводилося більше 20 тис. екскурсій.

Особливістю виробництва було унікальне розташування повного виробничого циклу під землею, у гіпсових галереях, які знаходяться на глибині 70 м та простягаються більше ніж на 26 га. У підземеллях Бахмута функціонувало високотехнологічне виробництво з потужністю до 15 млн пляшок на рік. Ще до 18 млн знаходилося на витримці.

Це було до повномасштабного вторгнення рф. Сьогодні, за інформацією голови Донецької ОВА Павла Кириленка, внаслідок бойових дій Бахмут зруйнований на понад 60%. На території самого заводу йшли запеклі бої. Наразі є інформація, що бойовики ПВК «Вагнер» облаштували там свій штаб. 

Спочатку була втрата кримських виноградників

«До початку війни у 2014 році Artwinery було (і зараз, незважаючи ні на що, залишається) найбільшим виробництвом ігристих вин в Україні та Східній Європі. Бренд «Артемівське» вже багато років — лідер продажів в Україні та найулюбленіше ігристе локальних споживачів», — розповідає AgroPortal.ua директорка змаркетингу Artwinery Олександра Чередниченко.

У підприємства були власні виноградники у Криму. Кримські виноматеріали використовувалися у виробництві купажів для брендів «Крим» та Krimart. Після початку російської агресії у 2014 році ці виноградники були втрачені. Але завод і досі має у своїх запасах унікальні ігристі, виготовлені з кримського винограду.

Чередниченко зазначає, що зараз Artwinery співпрацює з постачальниками півдня України — використовують сировину з винограду, вирощеного у Миколаївській та Одеській областях.

Релокація виробництва на Одещину

Восени 2022 року компанія релокувалася і змогла відновити виробництво найпопулярнішого бренду «Артемівське» на потужностях свого партнера «Таїрово Вайнері» у Одеському регіоні.

Команда професійних технологів тісно співпрацювала з одеськими фахівцями, створюючи купажі, щоб звичний та улюблений смак «Артемівського» залишався незмінним та продовжував тішити українських споживачів.

Artwinery з Бахмута вдалося зберегти велику кількість готової до продажу продукції, яку зараз можна придбати у інтернет-магазині. А ще компанія продовжує відвантажувати вино на експорт до більше ніж 20 країн світу, серед яких США, Німеччина, країни Балтії, Ізраїль та навіть Африка.

«Ми виробляємо різноманітні види брютів, напівсухі, напівсолодкі та солодкі ігристі. Білі, рожеві та навіть червоні ігристі вина є у нашому портфелі. Усі ці різновиди доступні у варіантах з різноманітною витримкою — до 60 місяців. Дуже популярні наші напої на основі витриманого ігристого з додаванням натуральних фруктових сиропів — Bubble Fruit та Charte. Традиційно українці полюбляють легкі напівсолодкі та солодкі різновиди, та частка брютів постійно зростає», — розповідає Олександра Чередниченко.

Новинки: «Артемівське Перемога» та ігристі, присвячені містам-героям

Головне завдання Artwinery на теперішній час — повністю відновити виробництво, розвивати експорт та створювати нові продукти.

«Незабаром світ побачить особливе для усіх нас ігристе «Артемівське Перемога». Ми присвячуємо його усім українцям, що стійко тримаються у цій кривавій війні», — ділиться планами директорка з маркетингу. 

У компанії також готують до випуску лімітовану колекцію ігристих, присвячену містам-героям. Прибуток з продажів колекції буде спрямований на допомогу жителям цих міст.

«Перша серія присвячена місту, де залишилося серце багатьох співробітників компанії. Місту, до якого ми прагнемо повернутися, щоб працювати і жити у мирі. Це — Незламний Бахмут», — резюмує Олександра Чередниченко.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua