За п'ять років Україна потроїть виробництво фундука. За якість імпортери готові платити більше

07 квітня 2025, 05:56 47136

Першу експортну партію фундука з України здійснив агрохолдинг «Галс Агро». 40 т горіхів — перший врожай молодого саду — було відправлено до Італії. Вже в процесі приймання продукції покупець підняв ціну — з 9 до 10 євро/кг в розрахунку на чисте ядро. Усереднена ціна на горіх у шкаралупі становила 3,45 євро/кг.

Про це розповів керівник проєктів агрохолдингу «Галс Агро» Юрій Стрілець під час вебінару «Новітня епоха фундукових садів. Назустріч успіху».

Висока якість — гарна ціна

«Поки що горіх не розколюємо, ми ще не дійшли до власної переробки. Вихід ядра складав 47,7%, що дуже добре для молодого горішника. Італійцям сподобалося, що в нас не було фундука, побитого клопом. Вони дуже ретельно перевіряли всю поставку на наявність цього шкідника. Плісняви також виявили небагато, хоча умови зберігання були прості: після миття та просушування до 6% товар просто зберігався у бегах в ангарі», — зазначив Юрій Стрілець.

500 га фундукової плантації «Галс Агро» були закладені 2018 року на півдні Київської області за італійською технологією з італійськими сортами. Весь сад під автоматизованим крапельним зрошенням. Зараз підприємству потрібно продовжувати дозволи на водокористування, але вже рік отримують відмови. 

«Без води неможливо виростити якісний фундук. Відмови у дозволі на водокористування ми розглядаємо як руйнування нашої плантації. Поливаючи й повертаючи воду в землю, ми не порушуємо кругообіг води в природі», — пояснив Юрій Стрілець. І додав, що грантові програми допомоги горішникам не є ефективними: «Все, що ми зробили, ми зробили не за допомогою, а всупереч державі». 

У процесі відправлення товару «Галс Агро» зіткнулося з проблемами на українській митниці, оскільки, за її даними, промислових насаджень фундука в Україні не існувало.

«Нам казали, що ми зібрали горіхи у лісі. Хоча закладання саду, посадку кущів ми фіксували і все робили абсолютно легально, зокрема оцінку впливу на довкілля. Два місяці ми доводили митникам, що у нас власна ферма фундука, тим часом контракти вже горять, покупці запитують — де ж товар?» — розповів фахівець.

Лідер серед горіхів

За даними ВГО «Українська горіхова асоціація», фундук є панівною культурою горіхових садів в Україні з часткою 98%. З урахуванням сьогоднішніх площ фундука асоціація оцінює ринок в 6-8 тис. т горіха в шкаралупі. 

До 2021 року Україна була нетто-імпортером, ємність вітчизняного ринку знаходилася на рівні 4 тис. т горіха у шкаралупі.

propData.content.image
Геннадій Юдін, президент ВГО «Українська горіхова асоціація»

Сьогодні в нас уже є свій фундук, але майже 1000 т ядра (4 тис. т у шкаралупі) досі імпортується. За січень цього року було завезено 140 т фундука. Зростає популярність цього горіха як харчового продукту, його активно використовують у виготовленні смаколиків. Це сприяло як росту споживання, так і імпорту.

Географічна перевага

Фундук до України завозиться переважно з Грузії, Туреччини та Азербайджану. Саме ці країни експортують горіх до ЄС. Найбільші покупці — Німеччина, Нідерланди, Франція, Іспанія та Італія.

propData.content.image
Геннадій Юдін, президент ВГО «Українська горіхова асоціація»

Маючи географічні переваги, розглядаємо напрямки реалізації фундука на внутрішньому ринку, а також на експорт до Європи. Першочергово потрібне імпортозаміщення того фундука, який закуповується, — тисяча тонн. Це ніша, яку має зайняти вітчизняний виробник. Потрібна кооперація, створення реєстру садів, щоб ми могли запропонувати іноземним закупівельникам, вітчизняним кондитерським фабрикам кращі умови, щоб наш фундук використовувався в Україні.

За прогнозами асоціації, до 2030 року площі під фундуком складатимуть 8 тис. га й даватимуть 14-15 тис. т горіхів у шкаралупі. Внутрішній попит складатиме половину цього обсягу — 7 тис. т.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua