За словами пасічника з 35-річним стажем з Вінниччини Олега Юхимця, якісний мед тільки наполовину залежить від бджіл і екології, в якій пасіка знаходиться, а інша половина залежить від пасічника, який доглядає за кожною бджолиною сім’єю.
«Природа нашого вінницького краю не тільки зачаровує око своєю неповторною красою, а й слугує гарним полігоном роботи для бджіл. Та, на жаль, існує суттєва проблема з отруєнням бджіл аграріями під час обробітку полів. На зміну медоносів зараз усе частіше сіють кукурудзу та соняшник, весною — ріпак, а от гречки взагалі немає. Від цього і залежить кількість зібраного меду», — додає Олег Юхимець.
В Україні зросло споживання меду на 1 особу до понад 1 кг. Звичайно, це менше від норми в 2,5 кг, але вже непоганий показник порівняно з іншими країнами