У 2025 році сої посіють менше, і це знову підвищить її вартість

31 січня 2025, 12:00 658

Продакт-менеджер напрямку «Насіння» компанії Vitagro Partner Василь Жмура прогнозує, що у сівозміні 2025 року частина фермерів, які не готові диверсифікувати ризики і покладаються лише на одну основну культуру, відмовляться від сої на користь кукурудзи, тим самим створивши перевиробництво цієї культури та зниження ціни на неї.

Натомість, як вважає фахівець, на ринку сої може статися дефіцит через малі посівні площі під цією культурою. І як наслідок — буде підвищення закупівельної ціни на сою.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

propData.content.image
Василь Жмура, продакт-менеджер Vitagro Partner

У нас із року в рік повторюється схожа ситуація. Фермери бачать перспективну культуру, що продається за високою ціною, потім на наступний рік відводять під неї більшу площу, таким чином формуючи підвищену пропозицію і конкуруючи ціною за кожного покупця. Далі розчаровуються через неприбуток, розвертаються в напрямку іншої культури і наступного року обвалюють уже інший ринок. А попередня культура знов виростає в ціні через дефіцит. Маю відчуття, що так буде і цього року — тепер це станеться з ринком кукурудзи.

За словами Василя Жмури, на ринок сої паралельно впливатиме ще й те, що 2024 року через дефіцит соняшнику та підвищену пропозицію сої заводи, які раніше переробляли лише соняшник і ріпак, почали встановлювати обладнання, яке може переробляти ще й сою. Тому ці заводи теж будуть тиснути на ринок, підвищуючи попит на сировину.

Його думку підтверджує колега — керівник олійноекстракційного заводу VITAGRO Ілля Крохмальов.

«Ми ще з минулого року думали над цим проєктом, оскільки така мультикультурність дозволяє бути більш гнучкими та реагувати на наявність і вартість сировини на ринку. Тому вже все розпланували та закупили обладнання. Найближчим часом зможемо анонсувати модернізацію заводу та розширення до переробки сої», — говорить Крохмальов.

Згідно з його коментарем, ОЕЗ VITAGRO щорічно зможе переробляти до 100 тис. т соняшнику, 35 тис. т ріпаку та 15 тис. т сої. Частково це власна сировина з полів агрохолдингу групи, а частину закуповують у фермерів Хмельниччини, Тернопільщини та Рівненщини.

Василь Жмура додає, що найкращою стратегією в даному випадку буде диверсифікація посівів під різні культури. І якщо всі різко відмовляться від сої, то виграє той, хто залишить за нею площу на своїх полях.

«Зараз ми радимо нашим партнерам зберегти посіви сої, зокрема звернути увагу на один із наших сортів STINE 11N20 оригінатора зі Сполучених Штатів Америки. Вона вже дуже добре показала себе минулого року — врожайність на полях наших партнерів досягала 4,2 т з гектара у північних регіонах України і 3,6-3,7 т з гектара у центральних областях. Така врожайність і стала однією з причин перевиробництва», — жартує він.

Vitagro Partner в 2024 році увійшла до трійки лідерів з продажу насіння сої, реалізувавши більше ніж 2,7 т.


Для довідки: Vitagro Partner  компанія, що консолідує активи групи VITAGRO з виробництва засобів захисту рослин, мікродобрив, рідких комплексних добрив та насіннєвого матеріалу. У 2023 році компанія ввела в експлуатацію сучасний завод у Хмельницькій області, витративши на будівництво близько 8 мільйонів доларів. У найближчі 2 роки група має намір інвестувати в нього ще біля 2 мільйонів доларів.

VITAGRO  одна з найбільших промислових груп України з активами в аграрній, енергетичній, переробній, будівельній та хімічній галузях. Заснована та веде свою діяльність з 1998 року. Група володіє підприємствами у Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській та Київській областях. Має в обробітку близько 90 тис. га. землі, а також займається тваринництвом, садівництвом, відновлюваною енергетикою, виробництвом добрив та комбікормів, а також будівництвом та виробництвом будівельних матеріалів. Вже під час повномасштабного вторгнення група побудувала і запустила 5 переробних підприємств. Головний офіс VITAGRO знаходиться у місті Хмельницький.