Аналітики проєкту EastFruit підтверджують, що сьогодні в Україні спостерігається тенденція до підвищення цін на цибулю. Підвищення відпускних цін у цьому сегменті виробники пов’язують зі збільшенням купівельної активності за умов стрімкого зниження врожайності. Водночас подорожчання в сегменті цибулі провокується не тільки активним попитом, але й обмеженою пропозицією якісної продукції. Так, у цьому сезоні через подорожчання ЗЗР і проблеми з логістикою не всі українські фермери встигли вчасно провести обробки плантацій цибулі.
Наразі фермери пропонують до продажу цибулю по 20-25 грн/кг, що в середньому в 4 рази вище, ніж наприкінці серпня минулого року
Овочівники планують розширювати площі під цибулею
Наразі триває період посіву озимої цибулі. Оптимальні строки для цього — з 25 серпня по 10 вересня. До цього часу площі під озимою цибулею в Україні були незначними — приблизно 2 тис. га, але не виключено, що цього сезону виробники збільшать посіви.
«Основними регіонами вирощування озимої цибулі в Україні традиційно є південні області — Херсонська, Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська. В інших регіонах під час вирощування є високий ризик вимерзання культури. Оскільки зараз Херсонщина та Запоріжжя окуповані, то основними постачальниками цибулі є Миколаївська, Одеська та Дніпропетровська області», — розповідає Віктор Новіцький, представник компанії «Ісіда-2012», яка є офіційним дистриб’ютором міжнародної компанії «Семініс», овочевого підрозділу «Байєр».
За його словами, ціна на озиму цибулю напряму залежить від складських запасів ярої цибулі. Оскільки Херсонська область, яка є основним виробником цибулі в Україні та де зосереджено найбільше сховищ, находиться в окупації, відповідно, запасів ярої цибулі буде небагато. Тож виробникам можна очікувати хорошої ціни на озиму цибулю.