Вплив No-till на структуру ґрунту. Практичні кейси аграріїв

01 березня 2024, 05:48 1905

За останні 100 років вміст гумусу в ґрунті суттєво зменшився. За даними Національної академії аграрних наук, щороку Україна втрачає 15 т/га чорнозему. Вченими також доведено: якщо на 1 тонну внесених органічних добрив застосувати понад 15 кг д.р. мінеральних добрив, то почнеться деградація ґрунту, а цього категорично не можна допускати.

Сьогодні планета втратила 2 млрд га сільгоспземель, які раніше використовувалися. Загалом нині обробляється 1,5 млрд га, і щороку 15 млн га виходять з обігу, із них 7 млн га — через ерозію ґрунтів. Якби аграрії перейшли хоча б на прямі посіви, то вітрової чи водної ерозії можна було б уникнути.

У цьому переконані українські «ноутільщики» — аграрії, які застосовують на своїх полях нульовий обробіток ґрунту і отримують непогані результати. 

propData.content.image
Михайло Войтовик, кандидат с.-г. наук, директор ТОВ «Мрія» (Київська обл.)

За технологією No-till я працюю вже 17 років. 2005 року проводив аналіз ґрунту, і вміст гумусу складав тоді 2,7%. 2015 року аналіз продемонстрував уже 3,9%, а 2020-го — 4,35%. Тобто різниця, як на мене, суттєва. Сьогодні не варто гнатися за врожайністю, а потрібно відновлювати ґрунти.

Для відновлення ґрунту, на думку Михайла Войтовика, потрібні три аспекти: наявність рослинних решток, мікробіота в ґрунті, умови, в яких «живе» дана біота. 

propData.content.image
Андрій Усов, голова СФГ «Анастасія» (Дніпропетровська обл.)

Все починається з ґрунту. Всі необхідні для рослини речовини дає біота, і лише вона може добути потрібне з ґрунту. Я впевнений: скільки б ви не вносили добрив, саме ґрунт вирішує, якою в результаті буде культура. У нашому господарстві вже протягом 20 років хімію, окрім страхових гербіцидів, не вносимо, і значних проблем із вирощуванням культур не виникає.

Андрій Усов зазначає, що рослини мають хороший імунітет, вони здорові, зелені, виробляють стійкість до посухи, морозів, до шкідливих об'єктів. Щодо внесення органічних добрив без заробляння в ґрунт, то у СФГ «Анастасія» практикують саме такий спосіб. За словами аграрія, багатьма вченими доведено, що найефективніше працює органічне добриво, коли його вносять, не заробляючи, або з мінімальним зароблянням у ґрунт. Органіку варто вносити, оскільки природа накопичувала той самий гумус, який за неправильних підходів втрачався, а фермер має допомагати природі відновлюватися.

«У середньому ми щороку у вигляді врожаю виносимо 5 т органіки з 1 га. Наша задача — створити навколо коренів рослин якомога більше живих мікробів, щоб вони перетворювалися на гумус», — розповів Андрій Усов.

Роль покривних культур у системі No-till

У ФГ «БАУЕР-Плюс» почали працювати з покривними культурами 2016 року. Переймали досвід у компанії «Суффле Агро Україна», де висівали суміші сидеральних культур після збирання основних. 

propData.content.image
Віталій Рудченко, голова ФГ «БАУЕР-Плюс» (Волинська обл.)

Як то кажуть: «Перший бублик глевкий». От він у нас таким і вийшов, адже 2016 року спостерігалася посуха, сидерати погано зійшли, і я вже готовий був відмовитися від даної ідеї. Але соя, яку ми висіяли по тих покривних культурах, 2017 року дала врожай майже 4 т/га. Я зрозумів, що в цьому є сенс, і продовжив використовувати покривні культури.

Сівозміна в господарстві досить широка — 7–8 культур, тому покривні суміші дають можливість працювати максимально ефективно. Аграрій зазначає, що багато хто говорить, що за технології No-till спостерігається просідання врожайності. У його практиці такого не було: 2012 року господарство відмовилося від оранки, а 2016-го перейшло на вирощування покривних культур, і врожайність при цьому не просіла. Значить, технологія працює, покривні культури насичують ґрунт органікою, що дає змогу не втратити, а навіть примножити врожайність.

«Вирощування цукрового буряку за системою No-till ми впровадили разом із компанією «Суффле Агро Україна», працювали над проєктом спільно. І методом випробування 2019 року вирішили засіяти всього 1 га буряками. Результат вдався, врожайність не була меншою за вирощування коренеплодів на глибокому розпушуванні (оскільки я від оранки відмовився, застосовували глибоке розпушування на 30 см). Ми отримали максимальну врожайність — до 90 т/га, і зниження показника цукристості також не було. Цей приклад надихнув мене й надалі випробовувати технологію No-till», — розповідає Віталій Рудченко.

Загалом, за його словами, вирощувати буряки цукрові за «нулем» — це досить незвична справа, але можлива. Крім того, аграрій уже шість років вирощує сидеральні суміші й не має проблем із ґрунтом. Використовуючи органічні добрива, курячий послід або гній (посліду вносять 2,5-3 т/га, а гною — 10 т/га), у господарстві інокулюють органічними добривами ґрунт, насичуючи його бактеріями, мікроорганізмами і грибами. Тож відбувається баланс поживних речовин, і ґрунт позитивно впливає на рослини.

Здорова земля — запорука здорових рослин

propData.content.image
Олена Дудкіна, директорка ТОВ «Агро-Союз Проекти» (Дніпропетровська обл.)

No-till — це система, за якої можна максимально зберегти мікроорганізми в ґрунті. Функцій, якими наділені ці мікроорганізми, — мільярди, і всю роботу вони виконують у присутності коренів рослин. Саме No-till може сприяти тому, щоб живі корені активно «працювали» весь вегетаційний період. 

Олена Дудкіна вважає, що нульовий обробіток дає змогу залишатися неушкодженим тому шару ґрунту, де розвивається найбільша кількість корінців живих рослин, а біля цих корінців роботу виконують мікроорганізми. Якщо говорити ще й про покривні культури, то це додаткове джерело поживних речовин, які позитивно впливають на ґрунт і рослини.

Ось чому, кажуть «ноутільщики», потрібно активніше впроваджувати No-till або хоча б почати з мінімального обробітку ґрунту, адже здорова земля — це запорука здорових рослин та, відповідно, високих урожаїв.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua