На Київщині з'явилась IT-пасіка

07 червня 2023, 19:00 5177

Україно-польський проєкт AmoHive на Київщині запустив ІТ-пасіку — 10 експериментальних вуликів із поліпропілену, оснащених сонячними панелями та сенсорами.

Про це говориться у повідомленні проєкту USAID «Економічна підтримка України» у Facebook.

У травні ці вулики заселили бджолиними родинами трьох порід — українська степова, карпатка, карніка. Зараз на пасіці спостерігають над тим, як поводяться бджоли. Інформація з датчиків передається на сервер, а звідти на телефон. Через застосунок у телефоні можна перевірити температуру у вулику, вологу, вагу в реальному часі, кількість назбираного меду, а також є функція GPS-навігатора.

Над створенням такого вулика працювала команда фахівців з України та Польщі. Патент на свій винахід оформили в Україні.

Про готовність до співпраці вже заявили викладачі та аспіранти Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Кажуть, що готові долучитися до досліджень, запропонували ідеї, які ще показники можна додати до датчиків у вулику.

«Це цікава інноваційна ідея, яка дозволить у майбутньому розробити кілька курсів — для школярів, студентів закладів професійної та вищої освіти», — вважає старша менеджерка з розвитку трудового потенціалу проєкту USAID Сніжана Леу-Севериненко.