Україна поступилася Китаю лідерською медовою позицією

25 квітня 2023, 09:50 3138

Україна у 2020-2021 роках була лідером серед постачальників меду до країн ЄС. У 2022 році, за попередніми даними, поступилася своїми позиціями Китаю.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначила незалежний експерт Анна Бурка.

Анна Бурка, незалежний експерт

Частка країн ЄС у структурі експорту з України становила приблизно 90%. Якщо говорити про кількісне вираження, то, за попередніми даними, країнами ЄС у 2022 році було закуплено близько 43 тис. т українського меду загальною вартістю близько $120 млн. Серед європейських країн ключовими покупцями стабільно виступають Німеччина та Польща, які сумарно імпортували 50% меду, що експортувала наша країна до ЄС. Водночас слід зазначити, що порівняно з 2021 роком Польща скоротила обсяги імпорту українського меду майже вдвічі, а Німеччина збільшила на 24%.

У цілому ж у 2022 році було експортовано 48 тис. т меду, що на 16% менше показника попереднього року.


У вартісному визначенні експорт скоротився на 5% — до $137 млн, додає Анна Бурка. За перший квартал 2023 року Україна експортувала 11,8 тис. т меду.

В основному український мед експортувався до європейських країн, і п’ятірка найбільших покупців за цей період виглядає так: Німеччина, Польща, Бельгія, Румунія та Іспанія.

Якщо порівнювати з географією експорту довоєнного періоду, то спостерігається значне зменшення відвантажень до США, які з 3-ї позиції в рейтингу найбільших експортерів українського меду опустилися на 8-му.

Світлана Литвин, аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Таке зміщення є цілком логічним, враховуючи руйнування традиційних логістичних маршрутів через блокування російськими військами морських перевезень. Наразі відвантаження морем можливе лише в межах зернового коридору, дія якого розповсюджується лише на певний перелік продукції, до якого мед не входить.



Алла Стрижеус, AgroPortal.ua