Канали експорту молочки через Європу майже не працюють

08 травня 2022, 10:13 1622

Молочники зазвичай з нетерпінням чекають приходу справжньої весни, коли збільшується пропозиція молока, падають закупівельні ціни, зростає споживання, з’являється можливість заробітку на експорті. Але так було у минулі роки.

Про це заявив директор «Інфагро» Василь Вінтоняк. 

Він зазначив, що попри війну виробники і переробники молока вже працюють з кожним тижнем значно активніше. 

«Пропозиція сировини зростає, випуск молокопродуктів збільшується. Про активність свідчить також зростання цін на молоко. З врахуванням поставки до заводу вони вже піднялись до довоєнного рівня. Значить виробники молока мають можливість продавати свою продукцію навіть при суттєвому збільшенні собівартості. Але і виробники молокопродуктів також піднімають ціни, що в даний час не найкраще явище», — додає експерт.  

Вінтоняк припускає, що хтось розраховував заробити на експорті, бо світові ціни рекордно високі. Але поки що для багатьох це примарне бажання, бо логістики нормальної немає і досі. 

Василь Вінтоняк

«Канали транзиту через Європу, про які так багато говорять чиновники, в молочному експорті до цього часу майже не працюють. Можуть трохи заробляти хіба що компанії з правом експорту в країни ЄС».

Але перспектива суттєвого покращення становища молочних експортерів, на думку експрта, все таки є.

«З одного боку напрацьовується механізм логістики через румунські порти, обіцяють організувати поїзди з контейнерами з Польщі. Транспортники також працюють над схемою поставок через ліцензійні склади в Польщі і можливо в Литві. Але всі ці схеми експорту суттєво дорожчі за звичну раніше логістику через наші порти в Чорному морі», — констатує Василь Вінтоняк. 

Раніше непоганою альтернативою реалізації молочних продуктів були держзакупівлі. Зараз активність цього процесу значно послабилась, суттєво зменшились обсяги закупівель, пропонуються нижчі ціни, немає оперативних розрахунків. Така ситуація знову спричинила зниження цін внутрішнього ринку на низку молочних товарів. Тому відновлення експорту в даний час стає ще більш актуальним для виробників, вважає він.