Програма контролю сирого молока на базі програмного забезпечення «Молочний модуль» реалізується в 23 областях і охоплює 1053 операторів ринку.
Про це повідомляє Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
«Молочна галузь — єдина в Україні, де майже повністю реалізовано принцип «від лану до столу», ставши прикладом довершеного, гармонійного виробництва у харчовій промисловості», — зазначив перший заступник голови Держпродспоживслужби Олег Осіян.
У відомстві уточнили, що 2024 року кількість зареєстрованих потужностей з виробництва молочної продукції зросла у 1,2 раза порівняно з 2023 роком, а від початку пілотного проєкту, який стартував ще у 2019 році, кількість зареєстрованих потужностей зросла у 70 разів.
Загалом кількість досліджень за усіма показниками в програмі у 2024 році зросла до 33374, що на 51% більше порівняно з 2023 роком. Дослідження зразків сирого молока у звітному році проводили 42 уповноважених регіонального (19) та міжрайонного рівнів (23) у 20 областях України.
Середні показники рівня загального бактеріологічного забруднення (ЗБЗ) та кількості соматичних клітин (КСК) залишаються нижчими за допустимі рівні для критеріїв відповідності сирого молока від корів, встановлені наказом Мінагрополітики №118/2019. Частка результатів досліджень на ЗБЗ, що перевищують допустимі рівні, становить 1,4%, а на КСК — 1,3%.
За порівняння усереднених показників із встановленими критеріям у ЄС 90% усіх результатів дослідження на КСК у 2024 році повністю відповідають встановленим лімітам у ЄС (менше 400 000 клітин/мл). Щодо рівня ЗБЗ, то лише 50% результатів не перевищують встановлені у ЄС допустимі рівні (100 000 КУО/мл).