У наступному ягідному сезоні не вистачатиме якісного сертифікованого матеріалу

30 липня 2022, 13:30 3471

Через війну українські сертифіковані розсадники цього року припинили або призупинили свою діяльність. Таким чином, наявність і доступність якісного сертифікованого матеріалу стане основною проблемою наступного року, адже альтернативні імпортні саджанці будуть задорогими для пересічного фермера.

Про це повідомляє «Ягідник».

Відмічається, що цього року в Україні посадили менше суниці, й очікується, що наступного року ситуація буде подібною. В середньому ринок саджанців суниці в Україні нараховує 20 млн рослин, з яких 5 млн імпортується у вигляді фріго, 5 млн вирощується в місцевих сертифікованих розсадниках (фріго та касетна розсада) і 10 млн виробляється в несертифікованих розсадниках (свіжа розсада та касетна) для власної посадки і на продаж. 

Тому нестача якісного сертифікованого матеріалу може призвести до зменшення обсягів суниці на ринку України, також може погіршитись якість ягоди через посадку неякісного матеріалу. 

Компанія «Адана-3» вже багато років вирощує ягоди і саджанці суниці. Через воєнні дії підприємство цього року не змогло здійснити жодної нової посадки. За словами головного агронома Мустафи Сулака, у цей непростий час компанія зробила все, що змогла: «Урожайність невисока, але достатня, щоб покрити основні виробничі витрати. Нам пощастило, що цього року є достатньо працівників для збору ягоди, деякі з них — вимушені переселенці зі східних регіонів».

Мустафа Сулака відзначає, що цей рік був загалом вдалим для місцевих аграріїв. Ціна за ягоду 1 класу не падала нижче 40-45 грн/кг. Переробні компанії іноді повинні були платити ще більше, якщо хотіли отримати суницю без плодоніжки для заморожування. Це позитивна історія, яка стимулює виробників і надалі інвестувати у вирощування цієї ягоди.