Зерновий коридор: в уряді роз'яснили порядок відшкодування Україною збитків суден

05 червня 2023, 17:06 1130

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання внаслідок збройної агресії рф.

Це стосується суден під українським та іноземними прапорами (крім росії та білорусі), говориться у повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

«Стабільна робота цивільного судноплавства в Чорному морі, зокрема в межах зернової ініціативи, неможлива без страхового покриття перевізникам усіх ризиків, пов’язаних з агресією рф. Ми бачимо, що страхові компанії з пересторогою ставляться до покриття таких ризиків, а це створює загрозу для невійськових морських перевезень з українських портів.

Запуск механізму компенсації шкоди дасть можливість фрахтувальникам та судновласникам і надалі забезпечувати заходження до наших портів незалежно від того, як працює чи не працює «зернова угода», — прокоментував віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф.

Право на компенсацію матимуть тільки ті судновласники, які уклали договір страхування або P&I (Protection and Indemnity) поліс у порядку, встановленому законодавством України чи іншої держави.

До шкоди, яка підлягає компенсації, належить:

  • збитки, заподіяні судну через загибель або руйнування, що не підлягає відновленню;
  • витрати на усунення конструктивного пошкодження судна, через яке судно втратило морехідний стан;
  • збитки внаслідок втрати та/або псування вантажу;
  • витрати, пов'язані зі шкодою здоров'ю чи життю пасажира чи члена екіпажу судна.

«Для цього судновласник не пізніше 90 календарних днів з дати отримання відмови страховика у наданні страхового відшкодування може подати до Мінінфраструктури встановлений пакет документів», — підсумували у міністерстві.