Триває набір на World Cheese Awards. Українські сировари мають можливість показати свої продукти світу

19 серпня 2024, 17:22 765

Третій рік поспіль Ardis Group та ProCheese є офіційними представниками України на міжнародному конкурсі World Cheese Awards. Участь українських сироварів у конкурсі світового масштабу є важливим кроком для популяризації українського продукту як на міжнародному рівні, так і серед вітчизняних споживачів.

Про це розповіли у Ardis Group, зазначивши, що підтримка українських виробників сирів можлива за сприяння  швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program) та фонду Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.

За словами сирної експертки, судді міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards, амбасадорки української сирної культури Оксани Чернової, визнання на WCA — це не лише престиж, а й можливість для українських виробників знайти нові ринки збуту. Відзнаки, отримані на цьому конкурсі, часто відкривають двері до міжнародного експорту та привертають увагу поціновувачів сиру з усього світу.

Оксана Чернова, як суддя конкурсу, ділиться порадами для підвищення шансів на перемогу:

  1. Дбайте про унікальність рецептури. Важливо представляти сири, які не копіюють відомі захищені законом види.
  2. Використовуйте автентичні українські складники. Використання місцевих інгредієнтів додає неповторності. Як, наприклад, додавання ялівцю у «Лісовій пісні» від сироварні «Гарбузовий рай».
  3. Проявіть креатив з формою. Нетрадиційна форма сиру може привернути увагу. Наприклад, сири «Говерла» від сироварні «Гарбузовий рай» або «Мотря» від «Станіславської сироварні» запам’ятовуються перш за все завдяки цікавій формі.
  4. Дотримуйтеся балансу смаку. Додатки не повинні перебивати основний смак сиру. Копчена моцарела від виробника Lel` — приклад добре збалансованого смаку.
  5. Не бійтеся експериментувати з кольором. Колір може стати однією з особливостей сиру. Наприклад, чорний «Чедер» із додаванням вугілля від сироварні O'bereg або «Софія» з буряком від «Сироман».
  6. Пам’ятайте про унікальний смак. Хороший приклад — сир «Массімо» від сироварні «Джерсей». Омитий грушевим дистилятом сир має неповторний смаковий профіль.

Саме ці фактори, за словами експертки, допоможуть вирізнити сир серед інших виробників і привернути увагу журі та споживачів. 

Щоб допомогти українським сироварам краще підготуватися до участі у конкурсі, 20 серпня організатори та партнери проведуть вебінар. Під час нього розкриють найважливіші питання щодо підготовки, пояснять деталі подання заявок та розкажуть про можливості, які відкриваються перед виробниками. Це чудова нагода дізнатися більше про конкурс та отримати корисні поради від експертів.

Зареєструватися