Світовий банк: Війна в Україні викличе найвищий за пів століття ціновий шок

27 квітня 2022, 11:09 764

Війна в Україні спричинить «найбільший товарний шок» з 1970-х років.

Про це йдеться у звіті Світового банку, пише «ВВС-Україна»

Як зазначається, створені війною росії в Україні збої сприятимуть величезному зростанню цін на товари — від природного газу до пшениці та бавовни.

Найбільше подорожчає природний газ у Європі, його вартість може зрости більш ніж удвічі. Очікується, що ціни впадуть у наступному та в 2024 році, але навіть тоді залишаться на 15% вищими, ніж минулого року.

За даними Світового банку, з квітня 2020 р. по березень цього року спостерігається «найбільше за 23 місяці зростання цін на енергоносії з моменту підвищення цін на нафту в 1973 році», коли до зростання цін призвела напруженість на Близькому Сході.

Очікують, що ціни на нафту залишаться високими і в 2024 році, а барель базової нафти Brent цього року, за прогнозами, коштуватиме в середньому $100, що призведе до широкомасштабної інфляції.

Крім того, прогноз Світового банку щодо інших товарів також песимістичний: вартість багатьох харчових продуктів різко зросте. Індекс цін на продовольство ФАО вже свідчить, що вони підскочили на найвищий рівень за 60 років.

Прогнозують, що ціна на пшеницю зросте на 42,7% і сягне нових максимумів у доларовому еквіваленті. Ціна на ячмінь збільшиться на 33,3%, на сою — на 20%, на олію — на 29,8%, на куряче м'ясо — на 41,8%. Причина — різке скорочення експорту з України та росії.

Очікується, що ціни на інші товари, зокрема на добрива, метали та мінерали, також зростуть.

«У середньостроковій перспективі інші країни можуть допомогти вирішити проблему дефіциту поставок, спричинену війною в Україні», —  зазначається у звіті. 

Однак прогнозоване зростання цін на добрива на 69% може призвести до того, що «фермери почнуть використовувати менше добрив, і урожайність сільськогосподарських культур зменшиться».

«Попри очікування, що ціни на товари досягнуть піку в 2022 році, вони залишаться значно вищими, ніж прогнозували раніше», — йдеться у звіті Світового банку.

При цьому перспективи товарних ринків дуже залежать від тривалості війни в Україні та порушень, які вона викликає у ланцюжках постачання, додають автори звіту.