Щоб вивезти зерно з Чернігівщини, аграріям доводиться долати зайві кілометри

06 вересня 2022, 10:20 3012

Агровиробники з Чернігівської області підшукують додаткові приміщення для зберігання зерна. Чекають підвищення ціни. А деякі вже вивозять до портів Румунії та Польщі.

Про це повідомляє Час Чернігівський.

«Раніше всі шляхи всіх аграріїв були в наші миколаївський, одеський порти, зараз у кожного свій шлях продажу. Є три варіанти: Румунія, Польща, щось везеться в бік Ізмаїла. Ми продали трошки в Малу Дівицю Прилуцького району. По 5500 грн/т, потім по 5250. Для того, щоб вистачило грошей на збирання цьогорічного врожаю», — розповідає керівник ТОВ «Козацьке», голова обласного союзу сільськогосподарських підприємств Сергій Чубовський.

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОВА Василя Жука, якщо брати напрямок Мена-Чернігів, там проблема з мостами. Діє обмеження 10 т. 

«Тому аграрії, які знайшли, кому продати, роблять кола. Хтось їде через Короп до Чернігова (майже 200 км). Але там теж міст, наскільки я знаю, у не дуже хорошому стані. Також везуть в об’їзд через Городню (приблизно 150 км)», — розповідає Василь Жук.

Він додає, що основною проблемою лишається ціна. Хоча після того, як із українських портів уже почали вивозити зерно, ринок відреагував позитивно, і ціна підскочила на 200-300 грн. 

«На сьогодні пшениця коштує до 5 тис. грн за тонну. Щоб цю тонну довезти до порту, на дорогу треба 2 тис. грн. Ціна повинна бути мінімум 6 тисяч. Наші аграрії збирають урожай, шукають приміщення для зберігання. І чекають вищої ціни», — говорить Василь Жук.

За його словами, великі підприємства, яких не так багато в області, купують свій транспорт і напряму налагоджують зв’язки з Європою.