Проблему з ліквідністю в агросекторі потрібно вирішити в найкоротші строки

22 грудня 2022, 08:00 2249

Аграрний бізнес як у часовому плані, так і в питаннях масштабності має відразу декілька серйозних проблем. Але в короткостроковій перспективі насамперед потрібно вирішувати фінансове питання, адже в більшості регіонів питання ліквідності стоїть дуже жорстко.

Про це розповів генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса під час презентації результатів аналітичного дослідження «Аналіз впливу війни на агросектор України». 

За його словами, більшість сільгоспвиробників до кінця цього року не зможуть розрахуватися за оренду землі та сплатити податки.

«Найважливіше питання на сьогодні — це ліквідність. У перспективі березня-2023, а саме до посівної компанії, ми маємо зрозуміти, що робити далі. Поки що цього розуміння у аграрного бізнесу немає», — говорить Алекс Ліссітса. 

Він додає, що в Україні діють гранти і програми підтримки, про які говорить уряд, але аграрна галузь насправді для проведення весняно-польових робіт ні фінансово, ні технологічно (грунтообробіток, добрива з осені тощо) зовсім не готова. Проведення хоча би в лімітованому обсязі необхідних робіт реально потребує десятки, якщо не сотні мільярдів гривень. 

«Кошти існуючих програм важливі, але вони не покриють тих видатків, які необхідно зробити аграріям до весни. Тому пробудження почнеться в кінці травня, коли ми зрозуміємо, що не відсіялися, а це означатиме втрати не лише врожаю в 2023 році, а втрату Україною позицій на зовнішніх ринках на найближчі 2-3 роки», — зазначає Алекс Ліссітса. 

За його словами, треба також чітко розуміти, що з очікуваним урожаєм у 2023 році близько 30 млн т зернових, щоб знову вийти на показники 2021 року в 86 млн т і 50 млн т експорту, потрібні будуть у майбутньому не лише час, техніка і технологіі та фінансовий капітал в десятки мільярдів доларів, але і висококваліфікований людський капітал. Зберегти цей потенціал — це загальнодержавна задача.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua