Польські аграрії планують заблокувати ще один перехід, а словаки відкрили кордон

22 листопада 2023, 11:16 1312

Станом на ранок 22 листопада для вантажних перевезень залишаються заблокованими три вантажних пункти пропуску — «Дорогуськ Ягодин», «Гребенне Рава-Руська», і «Корчова Краковець», де, за оцінками Держприкордонслужби, стоїть у черзі близько 3 тис. машин.

Про це повідомив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін  під час брифінгу «Блокування кордонів польськими протестувальниками: поточна ситуація та подальші рішення».

«При цьому понад 1 тис. вантажівок знаходиться на переході «Медика – Шегині», цей перехід працює і може приймати до 250 машин на добу. Сподіваємося, що блокування не буде. Хоча є інформація, що аграрії з завтрашнього дня хочуть заблокувати в пішому порядку і цей перехід», — зазначає Володимир Балін.

За оцінкою Асоціації роботодавців, за період блокування вантажних переходів економіка України вже отримала втрат на понад 400 млн євро.

Водночас Держприкордонслужба повідомила, що рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Німецьке» на кордоні зі Словаччиною, який напередодні почали блокувати на словацькій стороні, тимчасово розблоковано.

«Станом на ранок на території Словаччини перед пунктом пропуску «Вишнє Німецьке» в напрямку України перебуває близько 350 вантажних транспортних засобів. Пропуск легкового автомобільного транспорту та автобусів на в’їзд і виїзд у пункті пропуску продовжує здійснюватися в штатному режимі», — зазначили прикордонники.

Пресслужба Закарпатської митниці проінформувала, що опівночі, з 21 на 22 листопада, словацька поліція розблокувала кордон та звільнила проїзд для вантажних транспортних засобів до міжнародного пункту пропуску «Ужгород Вишнє Німецьке».

Перетин кордону був заблокований у вівторок вдень транспортним засобом, позначеним банерами з логотипом Спілки перевізників Словаччини (UNAS). Однак UNAS від блокади дистанціювалася і стверджувала, що це — діяльність окремої особи, пише TASR.

Голова UNAS Станіслав Скала заявив, що вони введуть можливу блокаду на території Словаччини, якщо не буде досягнуто згоди, а польські перевізники продовжать протести. 

Однак спочатку, як зазначив Скала, спілка хоче дочекатися результату переговорів між польськими протестувальниками, Європейською комісією і представниками українського та польського урядів.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua