Названо вигоди для аграріїв від інтеграції України до ЄС

20 березня 2023, 12:04 1338

Аграрії отримають низку переваг від євроінтеграції України.

Таку думку у Telegram висловив віцепрезидент з економічної освіти Київської школи економіки Олег Нів’євський за підсумками вебінару Ukrainian agriculture on the way to the EU.

Він вважає, що користь буде як для українського агросектору, так і для європейського. 

Так, вигодами для України будуть:

1. Великий апгрейд. Це буде і вже є величезний поштовх для апгрейду (реформування) країни. На жаль, всі вагомі до цього часу реформи робились під тиском зовнішніх факторів. Насамперед це вступ до СОТ (почався процес в 1996 році і закінчився вступом у 2008 році) та Угода про асоціацію з ЄС (з 2016 року).

2. Великий ринок. Це великий та багатий ринок (більше 400 млн населення), куди можна постачати свою продукцію.

3. Найбільше джерело допомоги. Це і джерело фінансування відбудови та підтримки України. ЄС стане найбільшим джерелом фінансування відбудови України — своєї східної, так би мовити, стіни. І чим більше ми реформуватимемо країну та підвищувати державну спроможність, тим більше буде можливостей в отриманні фінансів.

На думку Нів’євського, для ЄС від входження України будуть такі переваги:

1. Тест на чесність. Інтеграція України в ЄС — це тест ЄС на чесніть щодо ідеалів та цінностей, які вони сповідують. Хто як не Україна зараз ці ідеали захищає кров'ю, життям та долею десятків мільйонів співгромадян.

2. Джерело дешевих калорій. Ми будемо джерелом постачання до ЄС «дешевих калорій», тобто зерна, олійних тощо. І робочої сили також. Агрополітика ЄС теперішня (з її озелененням та від поля до столу) може призвести до того, що ЄС може перетворитись із чистого експортера зернових та олійних на чистого імпортера. Тому мати в спільному ринку Україну їм має бути вигідно.

3. Можливість змінитись самим та повчитись в України. Не новина, що фермери в ЄС — це більше про хоббі, а не про хардкор-ринок та конкуренцію. Така, на жаль, аграрна політика в ЄС. Вони йдуть потихеньку від комунізму до ринку, але цей процес дуже болючий. В цьому наші виробники — справжні риночники. І зважаючи на масштаб нашої країни, це допоможе і самому ЄС зробити свою аграрну політику більш ринковою.