Названо причини, з яких росія блокує зерновий коридор

18 квітня 2023, 14:48 1713

російська федерація блокує роботу зернового коридору з декількох причин.

Про це пише керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що у період 1-17 квітня 2023 року середній показник кількості суден, що прибувають у порти Одеської області, склав 2,2.

«На відміну від жовтня-листопада 2022 року, коли була атака дронів на Севастополь, у березні-квітні 2023 року чогось подібного не відбувалося (ракетний обстріл Феодосії ми не відносимо до тем, що можуть бути пов'язані в спотвореній уяві російських очільників з морським трафіком)», — пояснює експерт.

Отже, причини команди з москви гальмувати зерновий трафік — інші, вважає Андрій Клименко.

«Основною з них, за нашою оцінкою, є наближення президентських виборів в Туреччині (дата виборів 14.05.2023 р. майже співпадає з датою 18.05.2023 р., до якої, як вважає рф, вона погодила продовження зернового коридору, хоча решта учасників вважають, що угоду продовжено до 18 липня). Тобто рф попереджає, що вона буде розглядати продовження угоди залежно від того, чи залишиться на посту діючий президент Туреччини», — пояснює експерт.

Другий, новий, акцент — висування рф на вищому рівні (устами міністра закордонних справ) нових вимог для продовження «зернової угоди», додає Андрій Клименко.

«Раніше це було сприяння експорту російського продовольства, якому ніхто не заважав, та поновлення дії аміакопроводу до Одеси (він входить на територію України в районі міста Куп'янськ Харківської області — вздовж лінії фронту між Харківською та окупованою Луганською областями. Тобто поновлення перекачки аміаку цією трубою однозначно вимагало б припинення вогню фронту)», — нагадує він.

Сьогодні рф у своїх бажаннях, на думку експерта, йде значно далі, вона вимагає:

  • знову підключити «Росельхозбанк» до системи SWIFT;
  • відновити постачання в росію сільськогосподарської техніки, запчастин та сервісного обслуговування;
  • розблокування закордонних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних із виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив;
  • зняття заборони на доступ російських суден до закордонних портів.

«Цілком зрозуміло, що на ці вимоги ні Україна, ні країни, що ввели санкції, не погодяться. Крім того, потрібно розуміти, що за активізації подій на фронті (очікуваний контрнаступ України) рф зробить усе можливе для припинення роботи зернового коридору шляхом зриву інспекцій (що вона двічі продемонструвала в квітні 2023 р.). Отже, наша рекомендація в умовах, що склалися, є такою: Україна та цивілізований світ мають бути готові до такого сценарію», — підсумував Андрій Клименко.