Мобільний пункт прийому молока на Закарпатті розширює свою діяльність

29 березня 2023, 09:50 3248

В Ясінянській тергромаді, що на Закарпатті, проєкт «Мобільний пункт прийому молока» розширює свою діяльність.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook співорганізатор проєкту ГО «Кваси Наповнюйся».

В межах проєкту жителі громади здають молоко до сироварні «Розенталь», яка знаходиться в селі Кваси. Перший рейс стартував у вересні 2022 року. Машина охоплює всі села громади — Кваси, Ясіня, Чорна Тиса та Лазещина.

Відтепер протягом літнього сезону коров’яче та овече молоко буде прийматися ще й на полонині Менчул.

Мирослава Тулайдан, проєкт-менеджер ГО «Кваси Наповнюйся»

Молоко прийматиметься на полонині з понеділка по п’ятницю за ціною сироварні. Власники худоби, які бажають долучитись до здачі молока на сироварню з полонини, можуть домовитись з «депутатами» відповідних полонин. Інформація надається заздалегідь для планування літного випасу худоби на полонинах села Кваси.

Реалізація даного проєкту стала можливою за підтримки Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022», організованого онлайн-виданням AgroPortal.ua, у якому село Кваси посіло 2 місце, отримавши 50 тис. грн від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Грантові кошти були витрачені на закупівлю аналізаторів молока.


Для довідки: конкурс «Неймовірні села України 2022» проводився під гаслом сталого розвитку. Головним партнером виступило Посольство Королівства Нідерландів в Україні, освітнім — ГО «Інститут партнерства та сталого розвитку». Загалом видання отримало 120 заявок до повномасштабної війни та 90 — з початком бойових дій на території України. До війни найбільш активними у поданні заявок були жителі Івано-Франківської та Луганської областей, а після — мешканці Чернігівщини. Більшість поданих на конкурс проєктів були спрямовані на виробництво сушеної продукції.