Купівля порту Усть-Дунайськ окупиться за кілька років

20 січня 2023, 14:29 2127

Купівля порту — це приклад класичної вертикальної інтеграції бізнесу.

Про це заявив  старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай у коментарі Forbes.

Він зазначив, що перемога компанії «Еліксир Україна»  Валерія Віхренка у приватизацї «Усть-Дунайського порту» може стати вигідною.

«Мати ще власний порт чи портовий термінал — додаткова додана вартість для бізнесу», — пояснює Гайдай.

З іншого боку, купівля аграрною компанією порту і можливе створення на його базі митного посту створює сприятливі умови для схеми з експортом так званого «чорного зерна», вважає він. Схема, за його словами, працює так: через компанії-прокладки за кеш купується зерно «без походження» і експортується без сплати податків у повному обсязі й повернення в країну валютної виручки.

У свою чергу директор стивідорної компанії Danube Logistics Group Іван Ніякий вважає, що вкладення 200 млн грн — виправдана інвестиція, адже компанія займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, а також сільським господарством — обробкою насіння, торгівлею зерном.

Експерти вважають, що «Еліксир» купила порт, щоб завозити добрива в Україну зі свого сербського заводу річкою Дунай. Мета — забезпечити стабільність вантажопотоку та зекономити на логістичних витратах.

Проте компанії доведеться вкласти додаткові інвестиції для збільшення вантажообігу порту. Щоб привести порт до ладу та збудувати сучасний термінал, потрібно вкласти ще близько 200 млн грн, або $5 млн, каже Ніякий.

За його розрахунками, загальні інвестиції «Еліксиру» в $10 млн можуть окупитись за 2,5 роки. Будівництво терміналу для перевалки добрив займе близько року. Модернізований порт дозволить завозити до 30 тис. т добрив щомісяця. Річний дохід порту тільки з перевалки добрив може скласти $7 млн.