Доля України — бути постачальником готової продукції, а не сировини

04 червня 2022, 11:24 1842

Перспективи України як аграрної держави є колосальними і треба робити ставку на переробку.

Про це заявив власник ПВКФ «Сяйво», голова ради директорів ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» Микола Шкурко в інтерв’ю інформаційному порталу «Чернігівщина».

Він зазначив, що зараз ринок продовольства фактично заблокований у зв’язку з війною.

«Теперішня логістика зумовлює потребу дорогого товару з доданою вартістю, тому навіть елементарна переробка підіймає вартість. Чим глибша переробка — тим більша вартість. Тобто нам треба продавати не зерно, а крупу, борошно, макарони і таке інше…Потрібно заявити світу: «Вам треба пшениця чи продукти харчування? Якщо хліб, то купуйте наше борошно! А пшеницю і кукурудзу ви більше не побачите», — додав експерт. 

Микола Шкурко вважає, що війна — це надовго,  так само, як і значно скорочені площі, які, навіть коли їх звільнять, не одразу запустяться в обробіток. Відтак слід збільшувати переробку, а нішеві ж культури, а це малопоширені олійні, бобові й круп’яні, є варіантом диверсифікації ринків для середніх і малих агровиробників, переробного мікро- й малого бізнесу.

Микола Шкурко, власник ПВКФ «Сяйво», голова ради директорів ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України»

«Доля України — бути постачальником готової продукції, а не сировини! Логістику ми швидко не відновимо, принаймні цього року можемо не відновити… Що треба робити зараз? Розвертатися на 180 градусів, на Балтику, й торгувати готовою продукцією. Італійські макарони можна робити і в Чернігові — давайте технології, інвестуйте — і ми вироблятимемо готове, а не сировину. Кожен двір може крутити макарони. Україна повинна перестати бути сировинним придатком для світових економік. Це наш історичний шанс!».