Через низькі ціни на зерно експортувати альтернативними шляхами буде невигідно

07 червня 2023, 14:25 2023

Цього року використання альтернативних шляхів для експорту агропродукції, на жаль, для виробників буде неможливим з погляду ціноутворення, оскільки ціна на зерно дуже низька, а витратна частина за альтернативними маршрутами — дуже висока.

Таку думку висловив керівник торговельного відділу компанії Cargill Вадим Мірошніченко під час конференції GRAIN UKRAINE 2023.

propData.content.image
Вадим Мірошніченко, керівник торговельного відділу компанії Cargill

Щодо альтернативних маршрутів експорту зерна суходолом, вагонами, контейнерами автотранспортом — це було реально того року, тому що ціна за рахунок політичних складових відіграла вгору, і всі додаткові витрати, які поніс товаровиробник, здебільшого були компенсовані світовими цінами. Зараз вони трендують вниз, і сьогодні всі альтернативні маршрути виглядають неможливими з погляду ціноутворення. Відповідно, вартість вивезення зерна з Полтавщини, Вінниччини, Чернігівщини до порту Констанца складатиме більше ніж 50% від ціни.

За його словами, за таких умов жоден товаровиробник не зможе отримати не те що прибуток, а матиме колосальний збиток, якщо вибере альтернативний маршрут. Тому зерновий коридор на сьогодні є єдиним порятунком для світу в питанні забезпечення продовольством, а також для України як шлях реалізації агропродукції. Також робота зернового коридору необхідна Україні для торгівлі з Китаєм.

Як розповів Вадим Мірошніченко, в пріоритеті Cargill, якщо буде така можливість, за рахунок роботи зернового коридору працювати на терміналі компанії з максимальною потужністю. Також компанія в меншій мірі, але використовує альтернативні маршрути — здебільшого це дунайські порти та суходольні шляхи через західні кордони.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua