Для обліпихи вигадали нову технологію вирощування

26 квітня 2022, 12:00 2423

Казахський національний аграрний дослідницький університет презентував проєкт «Високоефективне виробництво цінної садової культури обліпихи».

Цей проєкт завершений і готовий до подальшої комерціалізації, повідомляє «АПК-Інформ: овочі&фрукти».

Повідомляється, що при вирощуванні обліпиха має низку істотних недоліків: повільне нарощування продуктивності плантацій, невисока врожайність та значна трудомісткість, особливо при збиранні врожаю.

У розвинених країнах це основний чинник стримування зростання площ плантацій, а Казахстані зараз промисловим вирощуванням обліпихи не займаються.

Враховуючи всі фактори, вчені КазНАДУ запропонували ефективну технологію вирощування обліпихи.

«Ми гарантуємо на третій рік після посадки одержання 40 т/га врожаю, який скошується разом із урожаєм та збирається стаціонарно. У процесі збору проводиться також збір листя та деревини, суха маса яких досягає 5-7 т/га. У цьому ще один плюс нашої технології, вона безвідходна, а отже, ще й високо екологічна», — підкреслив ректор вузу Тлектес Єсполов.

За його словами, під час презентації технології потенційні інвестори виявили великий інтерес до участі у фінансуванні цього проекту. Як запевняють вчені, розробка гарантує інвесторам та фермерам прискорену віддачу вкладених коштів.

Крім того, у планах КазНАДУ створити на базі вишу обліпиховий кластер, де проводитимуться навчальні семінари та прискорене розмноження кращих сортів обліпихи у біотехнологічній лабораторії. Потім саджанці дорощуватимуться у розумній теплиці. На виході фермери зможуть отримати сертифікований посадковий матеріал категорії virus free та впровадити нову технологію вирощування обліпихи.