Через що ще він обрав цю ягоду, та які інші переваги вона має, підприємець розповів у коментарі для AgroPortal.ua.
«Спочатку я сіяв овес для своїх овець та кіз. Потім зрозумів, що це — марна справа й трата грошей. Його легше придбати на базарі. Почав думати, як раціональніше використовувати землю: посадити малину чи смородину. Однак мене зупиняла необхідність обробки хімічними ЗЗР у процесі вирощування», — зазначив він.
За його словами, ці ягоди прибутковіші, і їх легше збирати, ніж обліпиху. Однак саме обліпиху найреальніше виростити екологічною без глобальних втрат.
«Єдині інвестиції, які для неї потрібні, це — культивація землі, косіння трави, купівля саджанців. Через три роки всі затрати окупляться. Ще й прибуток буде. Це за умови, якщо ринок диктуватиме ціни, а не окрема група зацікавлених людей», — зазначає він.
Перші саджанці Андрій Кардаш посадив три роки тому. Наразі під обліпихою має 2 га. Цьогоріч збирає перший врожай.
«Сьогодні з кожного дерева маємо по 10 кг ягід, максимум — 20 кг з середнього. Вони по плодоношенню на максимум ще не вийшли. Поки здаємо урожай як сировину для заморозки», — говорить виробник.
Кардаш додає, що наразі проблем зі збутом немає. На його думку, така тенденція триматиметься ще близько 10 років.
Ірина Кравченко, AgroPortal.ua