Аграрії просять дозволити використання дронів

18 серпня 2022, 12:47 3273

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням посприяти у вирішенні питання використання агродронів у період підготовки до збору врожаю.

Про це говориться у повідомленні УКАБ.

«Наразі гостро стоїть питання надання можливості застосування аграріями безпілотних літальних апаратів/дронів-обприскувачів під час внесення засобів захисту рослин. Використання БПЛА в землеробстві та загалом у сільському господарстві — один із найбільш перспективних напрямів застосування цієї технології. Сільськогосподарські БПЛА можуть бути ефективно використані для всіх технологічних операцій із внесення засобів захисту рослин, хімічної обробки посівів та інших рослин. Водночас основним критерієм для впровадження БПЛА є економічна доцільність та критична необхідність для агровиробника проведення технологічної операції в дуже обмежені часові рамки, що залежать від фази вегетації рослин та розвитку хвороб чи шкідників на посівах», — пояснюють в асоціації.

Експерти підкреслюють, що застосування агродронів для внесення ЗЗР замість традиційних наземних обприскувачів не тільки дозволяє зменшити витрати на самі препарати, а й дозволяє суттєво зменшити витрати на паливо, що в умовах здорожчання бензину і дизелю вдвічі та повної імпортозалежності щодо ПММ є доволі суттєвим у роботі аграріїв.

«У найближчий місяць технологічно майже неможливо буде вносити ЗЗР на полях кукурудзи та соняшнику за допомогою наземних обприскувачів. У цей період висота рослин сягатиме більше 2 м, і в разі спалаху певної хвороби чи шкідника десь на полі, аграрії фізично не зможуть внести відповідні засоби захисту рослин, що призведе до зменшення врожайності та втрати якості зібраного врожаю, що автоматично вплине на прибутки аграріїв і економічну ситуацію. У такій ситуації безальтернативним рішенням є виключно відповідний дрон-обприскувач, який може в чітко заданому місці внести ЗЗР. А використання традиційних обприскувачів тільки призведе до пошкодження рослин і зменшення врожаю», — наголошується у зверненні.

Особливо питання використання агродронів стає актуальним перед початком сезону десикації. Враховуючи неможливість використання класичної авіації та значне підвищення вартості палива на проведення сушіння зерна, постає гостра потреба десикації дронами-обприскувачами як безальтернативного варіанту збереження врожаю.

Відповідно до роз’яснень Мінагрополітики, проведення весняно-польових робіт необхідно здійснювати з урахуванням наявності дозволу (погодження), наданого відповідною військовою адміністрацією, — це стосується і робіт з агродронами. Водночас чимало аграріїв та сервісних компаній, які надають послуги з внесення ЗЗР, зазначають, що отримання такого дозволу може займати до місяця. З огляду на такий довгий строк погодження, технологічна операція внесення ЗЗР втрачає актуальність, у зв’язку з чим аграрії можуть понести значні збитки через те, що не змогли вчасно внести препарати. Окрім цього, в деяких областях діє повна заборона на польоти дронів.

Враховуючи проблеми та ризики, з якими стикаються агровиробники та сервісні компанії за тривалого очікування (від 10 до 30 днів  у межах чинного законодавства) дозволів від обласних військових адміністрацій на проведення польотів і внесення засобів захисту рослин із застосування агродронів, аграрії закликають владу врахувати наступні пропозиції:

  • надати можливість погоджувати такі роботи районним військовим адміністраціям та, відповідно, надавати оперативно дозволи на польоти агродронами;
  • враховуючи той факт, що аграрії часто приймають рішення про необхідність проведення операцій згідно з ситуацією оцінки стану рослин у полях, такі внесення є критично обмеженими в часі, та їх непроведення несе за собою втрати, то об’єктивною потребою є отримання дозволів упродовж 48 годин з моменту інформування. За умови неотримання офіційної заборони від районної військової адміністрації на проведення польотів у зазначений час та дати заявники можуть розцінювати це як можливість проведення польотів.