Виробник: Переведення теплиць на альтернативне паливо — не вихід

23 лютого 2022, 11:23 448

Майже 30% українських теплиць призупинили роботу через зростання вартості енергоносіїв.

Про це розповів президент асоціації «Теплиці України» та засновник «Торгового дому «Калинівка-Преміум» Євген Чернишенко в коментарі «Укрінформ».

Він зазначив, що Калинівський комбінат «Тепличний» зараз підтримує технологічний мінімум опалення без посівів, щоб не знищилось обладнання та конструкції. 

Євгеній Чернишенко попередив, що повноцінна робота підприємства не відновиться аж до наступної зими.

«Навесні вирощувати тепличну продукцію вже нерентабельно, тому що на ринку поступово з’являтимуться овочі з відкритого ґрунту. Робота Калинівського комбінату не відновиться. Потрібно чекати наступного сезону. Увесь ресурс пішов на те, щоб підтримати, не втратити виробництво. А далі вже потрібно буде дивитися на економічну ситуацію в країні, на вартість енергоносіїв тощо. Зараз на порядку денному — збереження виробництва», — пояснив керівник тепличного господарства.

В пошуках альтернативи газовій енергії весною на підприємстві планують здійснити термомодернізацію, перевести виробництво на інші види палива. Хоча, на думку Чернишенка, і це — не вихід.

«Будь-яка модернізація потребує інвестицій — це інше обладнання, інша логістика. Ми розробляємо плани переходу на альтернативні види палива, такі як вугілля, щепа, солома. Хоча, розумієте, коли увесь бізнес на них перейде, то в нас не буде лісів. А вугілля — це великі шкідливі викиди. Й за таких потужностей це дуже велика екологічна проблема. Польща пішла таким шляхом, а зараз повертає тепличні комбінати на газ. Але ми шукатимемо альтернативу на подібні випадки», — розповів Євген Чернишенко.

Він уточнив, що підприємству довелось скоротити посівні площі з майже 50 га загальних потужностей комбінату до 38 га.


Для довідки: Калинівський комбінат «Тепличний» (Київська обл.) — одне з найбільших українських тепличних господарств, працює з 1982 року. Посівні площі складають 48 га. На підприємстві встановлені сучасні системи мікроклімату та крапельного зрошення. Сертифіковане відповідно до світових стандартів Global G.A.P. Компанія є українським лідером з експорту овочевої продукції до країн Балтії, СНД та Європейського Союзу.