Погода затримує збір хмелю на Хмельниччині

02 жовтня 2022, 16:00 2300

Збір хмелю на Хмельниччині затримується через дощову погоду.

Про це «Суспільному» розповів директор підприємства у Старосинявській громаді Хмельницької області Віталій Таєнчук.

Зазначається, що хміль тут вирощують понад 100 років і зазвичай завершують його збирання у 20-х числах вересня, але цього року не вийшло.

«Цей рік, по-моєму, найважчий, з дощами. Для нас дуже погано, що йдуть дощі», — говорить агроном підприємства Галина Федорчук.

Третина хмелю в господарстві залишається на плантаціях: через дощі й болото техніка не може заїхати в поле.

«Шість плантацій ще лишилось. Гектарів 12, а може, 11 ще є. Мало того, що трактори не виїжджають, і тут в нас хміль вологу тягне. Це теж погано, дуже довго сушимо його», — пояснює Галина Федорчук.

З її слів, цього року хміль сушать вдвічі довше, ніж зазвичай. Для цього дизельний котел замінили на твердопаливний, де спалюють пелети з соняшникових відходів.

«Справимося. Зрозуміло, що йдуть енергозатрати більші, і солярки більше спалюється, і на сушіння палива йде більше. Але нічого не поробиш. Є контракти, за якими мусимо виконувати свої зобов'язання», — каже Віталій Таєнчук.

За його словами, обсяги виробництва хмелю в господарстві цього року не скоротили — 30 га. Урожайність склала в середньому до 20 ц/га. Однак втрати через погоду сягнуть приблизно 15%.