Дефіциту овочів в Україні не буде. Питання в цінах

31 травня 2022, 15:24 816

Україна не залишиться без овочів після окупації південних областей. Але вони будуть дорожчими.

Таку думку висловив науковець Львівського національного аграрного університету (ЛНАУ), доцент кафедри садівництва та овочівництва Ігор Дидів в інтерв’ю Agravery.com.

«Овочі будуть, але є питання цін, вони будуть високими. До прикладу, Західна Україна дала цьогоріч врожай ранньої капусти, також частково імпортували. На Львівщині ціна реалізації ранньої капусти сьогодні близько 40 грн/кг, в інших містах сягає 60−70 грн/кг. Це дорого для кінця травня. Капуста є в наявності, але ціна така, що не кожний пересічний українець може її собі дозволити. Значить, певна нестача вже є», — пояснив він. 

Крім того, Дидів зазначив, що з овочами можуть бути перебої з різних причин. Зокрема, з капустою може статися «міжсезоння», коли рання скінчилась, а середньої ніхто не посадив. Тоді виручає імпорт. Також він зауважив, що зараз складно передбачити обсяги виробництва.

«Невідомо точно, скільки, де і яких овочів насадили, і які запаси будуть зимою. Є питання щодо цибулі, оскільки її садить переважно приватний сектор. Промислового вирощування мало, і невідомо, скільки її буде», — додав він. 

Ще одним фактором ризику Дидів назвав зміни клімату, наразі погода не сприяє врожаю овочів. Зокрема, у багатьох районах погано зійшли морква та квасоля. 

«Наразі дуже складно порахувати собівартість у овочівництві. Адже дуже зросли ціни на паливо, в рази, до 60 грн. Приватна оранка зросла з 3500 грн/га до 5000−6000 грн/га, а овочі потребують також і культивації. Пестициди здорожчали за певними позиціями з 200−250 грн за 100 г — до 400−500 грн. Дуже подорожчали добрива. Але навіть на тлі високих цін на вказані ресурси головне, щоб продукція взагалі була отримана», — підсумував він.