Ціни на світових ринках сої зростають через мінімальні поставки з України

19 квітня 2022, 10:10 1851

Мінімальні поставки зернових та олійних культур з України змінили світову торгівлю. Заява рф щодо затяжного конфлікту ще більше налякала трейдерів.

Нижчі ніж зазвичай світові запаси та невизначеність в Україні продовжують підтримувати ціни на Чиказькій біржі. Про це пише Reuters

«Попит на імпорт сільгосппродукції з боку провідного покупця Китаю був дещо розчаровуючим на тлі карантину та низької маржі виробників, що значною мірою вплинуло на сою. Очікується, що цієї весни американські фермери засіють рекордні площі сої», — зазначається у матеріалі.

Міністерство сільського господарства України повідомило, що аграрії можуть висадити більше ярих культур, ніж вважалося раніше, але все одно на 17% менше, ніж торік. Побоювання щодо виробничого потенціалу та погодних умов у Північній та Південній Америці також додало тривоги. 

В матеріалі йдеться, що згідно з даними Комісії з торгівлі товарними ф’ючерсами США, протягом тижня, що закінчився 12 квітня, були збільшені довгі позиції на ф’ючерси та опціони на соєві боби на базисі CBOT до 171 873 контрактів із 163 655 тижнем раніше. Це пов’язано зі зростанням на 2,4% найбільш активних ф’ючерсів на сою, які торгувались лише за $17 за бушель минулого понеділка.

Ціна на сою 1 квітня ненадовго становила нижче $14 за бушель, що є найнижчим показником із початку лютого, але через 2 тижні вони досягли $15,2, а потім стали на рівні $15,01 — 1/2. 

«Ф'ючерси на соєву олію на CBOT минулої середи досягли історичного максимуму — 78,75 цента за фунт після зростання на 4,2% за тиждень, що закінчився 12 квітня. Також було збільшено кількість ф’ючерсів на 7 300 контрактів та склало 84 063 контрактів.

Соєвий шрот на базисі CBOT — єдина позиція, яка програла серед зернових та олійних культур станом на 12 квітня. Продавці втратили 1% ф’ючерсів, що призвело до скорочення до 7 тис. контрактів», — зазначають аналітики видання.