Світовий ринок молочки: випуск стабілізувався в основних регіонах-експортерах

02 жовтня 2022, 12:56 2361

Виробництво молока в основних регіонах-експортерах стабілізувалося та може повернутися до зростання у другому півріччі. Проте є кілька застережень, особливо у Європі, де погодні умови та рівні цін впливають на структурні чинники.

Про це в Telegram повідомив провідний аналітик «Інфагро» Максим Фастєєв, цитуючи дослідження Європейської асоціації молочної торгівлі (Eucolait).

Як зазначається, війна продовжує впливати на ринки сировини, добрив та енергоносіїв. Дефіцит газу та ціни на енергію є головними проблемами галузі.

«Глобальний попит на молочну продукцію залишався досить стабільним, але обсяги світової торгівлі знижуються цього року. Головним фактором стало падіння імпорту з боку Китаю через його політику нульової толерантності до COVID-19, що й надалі впливатиме на зниження споживання молочних продуктів. Також на зниження потреби у Китаї вплинули як збільшення пропозиції сирого молока, так і рекордно високі ціни на продукцію», — написав експерт.

Він додав, що Південно-Східна Азія залишається найдинамічнішим регіоном із двозначним зростанням обсягів імпорту в Індонезії, Філіппінах, Малайзії та Таїланді. Значні обсяги зовнішніх закупівель в інших ключових країнах, таких як Мексика, Алжир та Саудівська Аравія, також сприяли частковій компенсації китайського імпорту.

«Сир — єдина категорія продуктів, яка демонструє постійне зростання. Торгівля вершковим маслом відновилася цього року, тоді як усі «сухі» товари демонструють значне падіння через вагу Китаю у торгівлі цими продуктами», — зазначив Максим Фастєєв.

У Європі інфляція продуктів харчування змушує споживачів із нижчими доходами переходити на дешевші альтернативи чи купувати менше.

Експорт стримується низькою пропозицією сирого молока та неконкурентоспроможними цінами. Повний вплив інфляційного тиску ще не відчутний, але якщо не станеться поновлення пропозиції, суттєвої корекції цін на молочну продукцію найближчим часом не очікується.