Китай взявся піднімати село

15 лютого 2023, 13:25 1554

Дорожню карту всебічного просування процесу піднесення села та прискорення будівництва сільськогосподарської держави окреслено в опублікованому 13 лютого «Центральному документі №1» Китаю на 2023 рік.

Як повідомляє «Сіньхуа», «Центральний документ номер 1» — це щорічний документ ЦК КПК і Держради КНР, в якому влада країни приділяє особливу увагу проблемі села.

«Цього року документ складається з 9 частин і стосується забезпечення постачання та стабільного виробництва зерна та просування високоякісного розвитку сільської промисловості, розширення каналів збільшення доходів та збагачення фермерів, а також будівництва гармонійних та прекрасних сіл, упорядкованих для життя та роботи», — зазначає видання.

Як заявив міністр сільського господарства та сільських справ КНР Тан Женьцзянь, забезпечення продовольчої безпеки є найважливішим завданням для Китаю на шляху до перетворення на сільськогосподарську державу.

«До кінця минулого року, ось уже 8 років поспіль, щорічне виробництво зерна в країні перебувало на рівні понад 650 млн т, але такі фактори як велика чисельність населення Китаю та безперервне підвищення рівня споживання, а також зростання невизначеності та нестабільності у світовій торгівлі сільськогосподарською продукцією збільшують тиск на забезпечення продовольчої безпеки», — констатується в документі.

У планах керівництва КНР прискорення будівництва сільськогосподарської інфраструктури та посилення підтримки сільськогосподарської науки, технологій та обладнання з метою забезпечення стабільного виробництва та адекватного постачання зерна, а також іншої найважливішої сільгосппродукції.

За словами Тан Женьцзяня, Китай планує перетворити всі свої постійні основні орні землі на високостандартизовані, активізувати свою насінницьку промисловість та прагнути ключових технологічних проривів у сільському господарстві.

«У вищезгаданому документі наголошується на необхідності цілеспрямованої роботи щодо покращення умов життя у сільській місцевості та зміцнення сільської інфраструктури у найважливіших областях, таких як дороги, системи водопостачання та електромережі, а також щодо зміцнення безпеки сільського житла. Цифрові технології ширше використовуватимуться у сільській місцевості, а також заохочуватиметься інтелектуальне сільське господарство», — повідомляє видання.