Франція побудує завод із виробництва декарбонізованих азотних добрив

18 травня 2024, 10:15 1375

Проєкт із виробництва декарбонізованих азотних добрив стартує у Франції.

Метою проєкту є зниження залежності від російського імпорту, пише Euractiv.

«Це перший у світі крок до декарбонізації нашого сільського господарства та продовольчого суверенітету, який дозволить уникнути викидів майже мільйона тонн CO2 на рік і скоротити імпорт азотних добрив на 30%», — заявив заступник міністра промисловості та енергетики Ролан Лескюр.

Згідно з нещодавнім звітом Євростату, скраплений природний газ і добрива — єдині статті російського імпорту, які не зменшуються. Хоча цього року спостерігається тенденція до зниження, азотні добрива все ще становлять майже третину загального імпорту ЄС.

Завдяки консорціуму інвесторів-засновників з ЄС іспанська компанія FertigHy обрала Францію для реалізації виробництва низьковуглецевих добрив. До складу консорціуму входять виробники з енергетичного та агропродовольчого секторів, зокрема іспанська компанія RIC Energy, що спеціалізується на сонячній енергетиці, італійська інжинірингова компанія Maire Tecnimont, німецький концерн Siemens Financial Services, французька група з торгівлі агропродукцією In Vivo, група Soufflet і нідерландська пивоварна компанія Heineken.

Капітальні витрати на проєкт становлять 1,3 млрд, а його метою є щорічне виробництво 500 тис. т азотних добрив з 2030 року на заводі в регіоні О-де-Франс. Будівництво має розпочатися у 2027 році.

За даними FertigHy, завод задовольнятиме близько 10% споживання сільськогосподарського сектору Франції. Після французького заводу FertigHy планує побудувати другий завод в Іспанії.

FertigHy хоче замінити водень — ключовий елемент у виробництві азотних добрив, який зараз виробляється з природного газу  на водень, вироблений з електроенергії. Завод використовуватиме електроенергію, вироблену з ядерних та відновлюваних джерел, викидаючи при цьому знижений рівень CO2.