ФАО: Світові ціни на продовольство зростають на тлі блокади зернового коридору

04 серпня 2023, 15:32 1607

Зростання світових цін на продовольчі товари зафіксовано в липні.

Про це йдеться в повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).

Так, середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО в липні становило 123,9 пункта, що на 1,3% вище за рівень минулого місяця, але на 11,8% нижче за рівень липня 2022 року.

«Таке зростання пояснюється різким підвищенням Індексу цін на рослинні олії ФАО, який після семи місяців неухильного зниження збільшився на 12,1%. Світові ціни на соняшникову олію порівняно з минулим місяцем зросли більш ніж на 15%, головним чином через невизначеність, яка знову виникла з експортними постачаннями у зв'язку з рішенням рф про вихід з Чорноморської зернової ініціативи. Світові ціни на пальмову, соєву та ріпакову олії підвищилися на тлі видів на врожай, що викликають занепокоєння, у провідних країнах-виробниках», — зазначають експерти.

Індекс цін на зернові ФАО в липні знизився на 0,5%, що пояснюється падінням на 4,8% світових котирувань фуражних зернових унаслідок сезонного збільшення пропозиції кукурудзи завдяки надходженню врожаю з Аргентини та Бразилії, а також на тлі очікувань більш значного, ніж передбачалося раніше, обсягу виробництва в США. Водночас світові ціни на пшеницю вперше за останні дев'ять місяців зросли (на 1,6%) через невизначеність з експортними постачаннями з України, а також через посушливі погодні умови, що зберігаються в Північній Америці.

Значення Індексу цін ФАО на всі види рису збільшилося на 2,8% порівняно з минулим місяцем і на 19,7% порівняно з минулим роком, досягнувши найвищого номінального рівня з вересня 2011 року. 

Індекс цін на цукор ФАО знизився на 3,9%, чому сприяли хороші темпи збиральної кампанії в Бразилії, збільшення кількості опадів у більшості районів вирощування в Індії, а також млявий попит з боку найбільших світових імпортерів цукру — Індонезії та Китаю. Побоювання з приводу потенційного впливу явища Ель-Ніньо на врожай цукрової тростини, що зберігаються, поряд з підвищенням світових котирувань сирої нафти не дозволили цінам на цукор опуститися ще нижче.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО в липні скоротився на 0,4% і виявився на 20,6% нижчим за рівень липня 2022 року. Після неухильного зниження незначно підвищилися світові ціни на сир через сезонне скорочення пропозиції молока в Європі через спекотні погодні умови.

Індекс цін на м'ясо ФАО порівняно з червнем знизився на 0,3%. Падіння котирувань яловичини, баранини та м'яса птиці пояснювалося великими обсягами пропозиції, а в деяких випадках — зниженням попиту з боку провідних імпортерів. Ціни на свинину, навпаки, зросли у зв'язку з високим сезонним попитом і обмеженою пропозицією, що зберігається, в Західній Європі та Сполучених Штатах Америки.