ФАО про ціни на продовольство: олія та цукор — вгору, зерно — вниз

08 липня 2024, 13:33 970

Базовий показник світових цін на продовольчі товари не змінився — зниження котирувань зернових нівелювало зростання цін на рослинні олії, цукор і молочну продукцію.

Про це йдеться в повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

У червні середнє значення індексу продовольчих цін ФАО становило 120,6 пункту, залишаючись на рівні переглянутого показника за травень. Наразі його значення на 2,5% нижче за відповідний показник рік тому і на 24,8% нижче за його пікове значення, якого він досяг у березні 2022 року.

Порівняно з травневим рівнем значення індексу цін на зернові ФАО в червні знизилося на 3% унаслідок загального зниження котирувань фуражних зернових, пшениці та рису, що частково зумовлено поліпшенням видів на врожай у провідних країнах-експортерах.

Значення індексу цін на рослинні олії, навпаки, збільшилося порівняно з травневим показником на 3,1% на тлі пожвавлення світового імпортного попиту на пальмову олію та стабільно високого попиту на соєву та соняшникову олії з боку сектору виробництва біопалива в Північній і Південній Америці.

Порівняно з травнем значення індексу цін на цукор зросло на 1,9% після трьох місяців зниження цін, головним чином у зв'язку з побоюваннями щодо можливих наслідків несприятливих для виробництва погодних умов і мусонів у Бразилії та Індії.

Індекс цін на молочну продукцію зріс на 1,2%; при цьому світові котирування вершкового масла досягли найвищого за останні 24 місяці рівня внаслідок зростання світового попиту з коротким терміном поставки в умовах великих обсягів роздрібних продажів, сезонного зниження поставок молока в Західній Європі та зниження запасів у країнах Океанії.

Значення індексу цін на м'ясо ФАО в червні практично не змінилося, оскільки незначне підвищення світових цін на баранину, свинину і яловичину було практично повністю нівельовано зниженням світових цін на м'ясо птиці в умовах активної пропозиції.