Ердоган використає «зернову угоду» під час виборів

14 квітня 2023, 17:07 2147

Реджеп Тайїп Ердоган, ймовірно, намагатиметься використати «зернову угоду» у своїх інтересах перед другим туром президентських вборів у Туреччині.

Таку думку висловив політолог-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі в коментарі «РБК-Україна».

Він зазначив, що лідери авторитарних східних держав зазвичай намагаються компенсувати провали в економіці чи інфляцію геополітичними здобутками.

Президент Туреччини займається цим уже тривалий час. Політолог нагадав, що у 2020 році Ердоган підтримав Азербайджан у другій Карабаській війні, а зараз це «зернова угода» для експорту продовольства України.

За оцінками політолога, Ердоган може просувати питання продовження дії зернового коридору перед другим туром президентських виборів у Туреччині.

«До речі, за версією російської сторони, її продовжили лише на 60 днів, тобто до 18 травня. І от вам другий тур (перший тур 14 травня. — Ред.). Мені здається, що якщо вона закінчиться напередодні другого туру, то все буде накручуватися — продовольча криза, глобальний голод, подолання, і саме тоді він може переконати путіна продовжити угоду. Це може бути додатковим фактором», — зазначив Максим Ялі.