Дві організації водокористувачів отримають по 18 млн грн від USAID

11 травня 2023, 12:00 1836

Дві організації водокористувачів зможуть отримати по 18 млн грн кожна від Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) для модернізації зрошувальних систем. Це вже друге співфінансування, яке надає міжнародний донор з метою підтримки реформи гідротехнічної меліорації в Україні.

Про це повідомляють в Програмі USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Відзначається, що за умовами субгранту отримати співфінаснування на впровадження сучасних ресурсоощадних технологій та автоматизації зрошення можуть організації водокористувачів (ОВК), які на дату подання заявки офіційно зареєстровані та знаходяться на підконтрольних територіях України, де наразі не ведуться бойові дії.

Територія обслуговування одного проєкту має становити не менше 200 га, а участь ОВК у фінансуванні субгранту — не менше, ніж 30% від загального бюджету проєкту. 

Співфінансування надається для проведення робіт на існуючих (облікованих) зрошуваних землях або таких, на яких проводився полив у попередні роки. На час подання пропозиції внутрішньогосподарські чи міжгосподарські зрошувальні системи, які є чи були на цих землях, повинні перебувати на балансі комунальних або водогосподарських організацій.

Субгрант не передбачає виконання робіт, пов’язаних з новим будівництвом меліоративної мережі та проведенням оцінки впливу на довкілля. Кошти, надані в межах проєкту, не можуть бути використані для кредитного капіталу або придбання чи оренди транспортних засобів.

Співфінансування може включати наступне:

  • модернізація насосної станції, яка буде передана у власність організації водокористувачів з державної власності;
  • придбання/заміна дощувальної техніки і обладнання;
  • організація інфраструктури краплинного зрошення;
  • встановлення системи водообліку;
  • заміна зрошувальних трубопроводів;
  • проведення протифільтраційних заходів на відкритих каналах;
  • придбання обладнання для обслуговування зрошувальної мережі;
  • облаштування системи дистанційного управління поливом, моніторингу вологості ґрунту, поливу для тепличного комплексу чи сплінклерного поливу для саду.

Наведений перелік не є вичерпним і може доповнюватися або скорочуватися відповідно до потреб організації водокористувачів.

Програма USAID АГРО заохочує подання заявок від ОВК, земельні ділянки учасників яких зареєстровані в Державному земельному кадастрі, а права на них зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У разі оренди земельних ділянок необхідно підтвердити дату завершення оренди. 

Інформація про учасників організації водокористувачів повинна бути внесена до Державного аграрного реєстру відповідно до вимог законодавства. Ще однією важливою умовою є відсутність заборгованості членів ОВК перед державною водогосподарською організацією за отримані послуги, пов’язані з забором води на полив за минулі роки. 

Детальніше про умови субгранту.


Для довідки: це вже другий субгрант, який надає Програма USAID АГРО для гідротехнічної модернізації агровиробництва. Попереднє співфінансування на загальну суму понад 36 млн грн отримали дві організації водокористувачів з Одеської та Черкаської областей. Окрім фінансової підтримки від донора, організації водокористувачів можуть отримати і консультаційну допомогу. Завантажити посібник з питань утворення та діяльності організацій водокористувачів.