Як обрати найвигідніше паливо для сушіння зерна: рекомендації від виробника обладнання

03 серпня 2024, 14:25 950

Автоматичні твердопаливні генератори від української компанії Greco Group можуть працювати на різному паливі, різниця в тому, наскільки легко з ним працювати.

Про це AgroPortal.ua розповів генеральний директор компанії Greco Group Іван Корженко під час «УКАБ Агротехнології 2024».

Ціна вигідного палива розраховується на 1 т/%. За словами Івана Корженка, найдешевше сушити зерно на щепі, але порівняно з соняшниковою пелетою працювати зі щепою дуже трудозатратно. Підприємства, які сушать зерно на автоматичних твердопаливних генераторах Greco Group і використовують соняшникову пелету, відмічають, що витрата палива в середньому складає 2,5-3,5 кг на зняття 1 т/% вологості, що становить 8-11 грн на 1/т/%.

propData.content.image
Іван Корженко, генеральний директор компанії Greco Group

Ідеальною буде соняшникова пелета, оскільки вона займає мало місця у сховищі, потребує менше часу на завантаження/вивантаження, а також це паливо найбільш енергоємне.

За його словами, є об’єкти, які працюють на щепі, на зернових відходах, але останні — це найбільш незручний вид палива, оскільки обладнання за спалювання зернових відходів потребуватиме частішого очищення.

«Під час роботи з соняшниковою пелетою навпаки не потрібно витрачати людський ресурс, можна за допомогою завантажувача забезпечити добову норму палива (автоматичні теплогенератори Greco Group якраз мають ємності, розраховані на добове завантаження) і не кидати пелету вручну. Тобто генератор, що працює на пелеті, — це автоматизована робота, крім того, достатньо легка», — зауважив генеральний директор підприємства.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua