Впровадження базового рівня точного землеробства потребує $40 тисяч

15 червня 2024, 10:15 1531

Ціна системи точного землеробства залежить від земельного банку господарства та наявних ресурсів. Якщо, наприклад, фермер має один трактор, сівалку, обприскувач, культиватор, то на впровадження базового рівня точного землеробства потрібно витратити приблизно $40 тисяч.

Про це AgroPortal.ua повідомив  власник Центру точного землеробства компанії FRENDT Віталій Шуберанський.

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник Центру точного землеробства компанії FRENDT

Щодо впровадження повноцінних систем точного землеробства, то це актуально для господарств, які обробляють не менше 300 га. Є відгуки наших клієнтів, що внаслідок впровадження системи аграрій має більше вільного часу, оскільки замість нього техніка здійснює операції автоматично.

Крім того, він зазначає, що прибутковість господарства збільшилася, адже за допомогою систем точного землеробства можна відчутно заощадити на ЗЗР, добривах, насінні, пальному. А ще — надавати послуги з використання точної техніки тим, у кого немає такого обладнання, і вартість такої послуги зазвичай вища за класичну. 

«З мого досвіду співпраці з клієнтами — найменші господарства, які мають в обробітку 10 га, купували базовий курсовказівник на трактор для того, щоб фізично не залучати своїх працівників до агрооперацій, таких як внесення добрив, обприскування. Тобто замість людини ці процеси буде виконувати техніка, а агроном лише віддалено спостерігатиме», — пояснює Віталій Шуберанський. 

Також він додає, що окупність впровадження інноваційних систем можна рахувати залежно від ціни на товарно-матеріальні цінності. Наприклад, коли селітра коштувала 40 тис. грн, а комплексні добрива — 60 тис. грн/т, то строк окупності був менше року. Так само і щодо ЗЗР. Якщо ж переобладнати обприскувач, то строк окупності складе кілька місяців. Тобто за 6 місяців можна повністю окупити систему.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua