Урожайність саду залежить від погоди в травні

22 травня 2022, 08:00 1381

Цьогорічна зима була сприятливою для садів на Львівщині. Проте робити прогнози щодо врожайності ще рано: весняні примхи погоди можуть позначитись на майбутньому врожаї. Якщо в травні надто дощитиме або буде холодно, вся праця може бути марною.

Про це AgroPortal.ua розповів блогер-садівник із Львівщини Тарас Юрченко.

«На 20 сотках вирощую яблуні, груші, виноград, близько сотні саджанців персика. Щоб зайнятись фермерством більш професійно, потрібен значний капітал, та й нині складно планувати щось наперед, наразі вирощую сад для власних потреб», — розповідає Тарас Юрченко.

Що стосується винограду, садівник радить початківцям вибирати більш стійкі сорти. Для північних регіонів рекомендує сорти, виведенні у Фрайбурзі (Німеччина): Каберне Кортіс, Совіньє Грі, Соляріс, Мускаріс. Також декілька українських і класичних: Лівадійський Чорний, Красень, Цитронний Магарача. Класичні сорти потребують більше навичок — Піно Нуар, Піно Грі, Шардоне, Рислінг, Мерло, а у тепліших регіонах — Каберне Совіньйон, Шираз та інші.

«Виноградарством займаюсь давно, починав із Аркадії, Юпітера, Лівії, Талісмана, Байконура, Преображення. Столовий виноград у моєму саду з’явився десь 5 років тому. Зараз маю близько 30 столових і 20 технічних сортів», — продовжує Тарас Юрченко.  

На думку садівника, у виноградарстві не варто дуже гнатися за щойно виведеними новинками і помилково вважати, що столовий виноград можна вирощувати без обробок.

«Сад вимагає догляду цілий рік. З настанням теплої пори, коли все живе виходить зі сплячки і відчуває певний стрес, потреба у попередніх роботах зростає. Тут не варто боятися витратити власний час, оскільки все повністю окупиться з приходом осені — пори пожинати плоди», — вважає Тарас Юрченко.

На своєму YouTube-каналі «Секрети виноградарства та садівництва» Тарас розповідає про послідовність робіт у саду.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua