Сушіння зерна: як зменшити собівартість тонно-відсотка

16 серпня 2024, 12:45 814

Підприємство «Трансвіт» на своєму елеваторі, окрім власного збіжжя, приймає та сушить зерно фермерів. Для них важливо, щоб сушіння було економічно вигідним, тому перевагою у розрахунках була собівартість тонно-відсотка. На елеваторі обрали варіант, який забезпечує собівартість сушіння 8-11 грн на 1 т%.

Про це AgroPortal.ua розповів директор елеватора ПП «Трансвіт» Микола Мазепа.

За його словами, після дослідження ринку сушіння зерна на альтернативних видах палива та їх порівняння прийняли рішення обладнати сушарки автоматичними твердопаливними теплогенераторами від української компанії GRECO GROUP. Наразі на елеваторі працює три таких потужністю 8 і 20 МВт.

propData.content.image
Микола Мазепа, директор елеватора ПП «Трансвіт»

Ми перші в нашому регіоні, хто працював з цією компанією щодо встановлення автоматичних твердопаливних теплогенераторних потужностей для елеватора. Сьогодні ж лише в Прилуцькому районі обладнання GRECO GROUP є чи не в кожному господарстві. 

У ПП «Трансвіт» пояснюють, що використовувати автоматичний твердопаливний теплогенератор дешевше, ніж мати справу з газом, який має стабільно високу ціну. Бувають моменти, коли він коштує космічно дорого, тоді сушарка стає нерентабельною. Натомість немає показників, за яких невигідно сушити на автоматичному твердопаливному теплогенераторі: будь-то використання 2 кг пелети чи 5 кг — це все одно економічно вигідніше, ніж використовувати газ.

Головний механік елеватора ПП «Трансвіт» Анатолій Логвиненко розповідає, що GRECO GROUP виправдовує себе навіть за умови здорожчання сировини. Виробник автоматичних твердопаливних теплогенераторів рекомендує працювати із соняшниковою пелетою, і в компанії прислухаються до порад та працюють саме на ній. Завдяки цьому вкладаються в межі, заявлені GRECO GROUP, — 8-11 грн/т%. 

Проєкт #СушиPRO100 реалізується за підтримки компаній LUBNYMASH & GRECO GROUP


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua