Щоб не задощило: як проходить збиральна кампанія в прикордонних областях

04 серпня 2022, 07:00 2935

Дощова погода на Сумщині суттєво затягнула початок збиральної кампанії. Техніка ТОВ «Хлібодар» виїхала в поля всього на один день, потім знову зупинилась на три дні через дощі.

«Я керую агропідприємством з 2004 року і за весь цей час не можу пригадати, щоб так пізно починалися жнива. Ячмінь та горох ми не сіяли, тож збираємо зараз лише жито та пшеницю, під останньою у нас 480 га. Спочатку вологість складала 16%, цю пшеницю ми підсушували. Далі стала краща — 13%», — розповідає AgroPortal.ua керівник ТОВ «Хлібодар» Сергій Карпенко. 

Проблемним питанням для підприємства залишається те, що встановлена сушарка на комбікормовому заводі працює на газу. Її планували перевести на пелети, але не встигли через війну. 

Найбільше зараз Сергій Карпенко переймається через погодні примхи. За його словами, пшениця вже опустилася, а якщо знову підуть кількаденні опади, то вона може порости, як це вже сталося у колег з інших районів області. Це при тому, що роботи в полі залишилось буквально на три-чотири дні. Але водночас відмічає, що дощі покращили стан пізніх культур, тож мають надію на хороший урожай.

propData.content.image
Сергій Карпенко, керівник ТОВ «Хлібодар»

Осінню посівну проводити плануємо. Окрім озимої пшениці, будемо сіяти й ріпак, який минулого року не сіяли. На сьогоднішній день пшениця дуже низька в ціні, максимально нам пропонують на елеваторі 4350 грн. З такою ціною ми навіть у собівартість не вийдемо, тож поки притримаємо, почекаємо подорожчання. З минулого сезону в нас ще лишились соя, соняшник і трохи пшениці.

На період збиральних робіт своїх працівників у ТОВ «Хлібодар» встигли забронювати, але це вдалося не всім аграріям Сумської області.

«З працівниками у нас проблем немає, всі на продовольчому фронті працюють у полі. Один працівник у нас пішов добровольцем і нині служить у ЗСУ, інші ж заброньовані до вересня. У інших наших колег, на жаль, із бронюванням не склалося, і нині його здійснити практично неможливо. Днями у колеги на Білопільщині орки підпалили 25 га пшениці, в іншого — комбайн підірвався на полі. Є проблема з розмінуванням полів. Аграрії, чиї землі безпосередньо межують на кордоні з окупантом, взагалі не планують збирати пшеницю через небезпеку обстрілів», — підсумовує Сергій Карпенко.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua